Domowy makaron

Czasami tak mam, że pewne pomysły muszą we mnie dojrzeć, zanim zostaną zrealizowane. Tak było też z makaronem. Maszynkę do makaronu dostałam na gwiazdkę i zwlekałam ponad pół roku, zanim w końcu zdecydowałam się jej użyć.

Dlaczego? Ponieważ często pozornie proste przepisy często są największym wyzwaniem. I trochę się bałam, że co będzie, jeśli nie wyjdzie. Ale wiecie co – wyszedł genialnie i teraz będę robić częściej! 😊 Nie musicie mieć maszynki do makaronu, ale ręczne wałkowanie i cięcie makaronu będzie trochę bardziej czasochłonne.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Przygotowanie:

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i tworzymy krater.
  • Wbijamy jajka i delikatnie widelcem mieszamy je z mąką, uważając, aby nie naruszyć granic kopca i nie pozwolić jajkom wypłynąć.
  • Kiedy masa zrobi się gęsta dolewamy odrobinę wody i zagniatamy – jeśli zobaczymy, że ciasto robi się zbyt zbite można dodać jeszcze trochę wody.
  • Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Dzielimy następnie na części – ok 5-6 i najpierw za pomocą maszynki wałkujemy je zmieniając ustawienia grubości o jedno oczko.
  • Kiedy uzyskamy odpowiednią grubość posypujemy mąką i tniemy na paski.
  • Pocięty makaron wieszamy na wieszaku lub układamy na stolnicy, aby się podsuszył.
  • Tak przygotowany i podsuszony makaron można przechowywać w lodówce do 5 dni.
  • Wystarczy wrzucić go do osolonej wody i jest gotowy w 2-3 minut 😊

 

 

Domowy makaron

Czasami tak mam, że pewne pomysły muszą we mnie dojrzeć, zanim zostaną zrealizowane. Tak było też z makaronem. Maszynkę do makaronu dostałam na gwiazdkę i zwlekałam ponad pół roku, zanim w końcu zdecydowałam się jej użyć. 

Dlaczego? Ponieważ często pozornie proste przepisy często są największym wyzwaniem. I trochę się bałam, że co będzie, jeśli nie wyjdzie. Ale wiecie co – wyszedł genialnie i teraz będę robić częściej! 😊 Nie musicie mieć maszynki do makaronu, ale ręczne wałkowanie i cięcie makaronu będzie trochę bardziej czasochłonne.

Ingredients

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Instructions

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i tworzymy krater

  2. Wbijamy jajka i delikatnie widelcem mieszamy je z mąką, uważając, aby nie naruszyć granic kopca i nie pozwolić jajkom wypłynąć

  3. Kiedy masa zrobi się gęsta dolewamy odrobinę wody i zagniatamy – jeśli zobaczymy, że ciasto robi się zbyt zbite można dodać jeszcze trochę wody

  4. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż będzie gładkie

  5. Dzielimy następnie na części – ok 5-6 i najpierw za pomocą maszynki wałkujemy je zmieniając ustawienia grubości o jedno oczko

  6. Kiedy uzyskamy odpowiednią grubość posypujemy mąką i tniemy na paski

  7. Pocięty makaron wieszamy na wieszaku lub układamy na stolnicy, aby się podsuszył

  8. Tak przygotowany i podsuszony makaron można przechowywać w lodówce do 5 dni

  9. Wystarczy wrzucić go do osolonej wody i jest gotowy w 2-3 minut