Muffinki brownie z wiśniowym kremem mascarpone

Dzisiaj dzielę się kolejnym przepisem na muffinki brownie z delikatnym wiśniowym kremem na bazie mascarpone. Co mogę powiedzieć – czekolada i wiśnie to zawsze dobre, klasyczne połączenie.

Ciężkie, intensywnie czekoladowe brownie i kwaśny, bardzo wiśniowy krem z kawałami owoców. Wierzcie mi, że taki zestaw sprawdzi się zawsze. Poza tym czekolada rozumie 😉

 

Składniki:

Muffinki brownie

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Krem wiśniowy

  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

  • W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  • W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę.
  • Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do papilotek.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.
  • Dżem wiśniowy miksujemy dość mocno w blenderze i mieszamy z mascarpone na gładki krem.
  • Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy kremem muffinki. Można dodatkowo udekorować np. rurkami z kremem lub wiśniami.

 

 

 

Muffinki brownie z wiśniowym kremem mascarpone

Dzisiaj dzielę się kolejnym przepisem na muffinki brownie z delikatnym wiśniowym kremem na bazie mascarpone. Co mogę powiedzieć – czekolada i wiśnie to zawsze dobre, klasyczne połączenie.

Ciężkie, intensywnie czekoladowe brownie i kwaśny, bardzo wiśniowy krem z kawałami owoców. Wierzcie mi, że taki zestaw sprawdzi się zawsze. Poza tym czekolada rozumie.

Ingredients

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego

Instructions

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia

  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę

  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do papilotek

  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje

  5. Dżem wiśniowy miksujemy dość mocno w blenderze i mieszamy z mascarpone na gładki krem

  6. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy kremem muffinki. Można dodatkowo udekorować np. rurkami z kremem lub wiśniami