Blondie z bananami

Jedni wolą brunetki, inni blondynki. Podobnie jest z czekoladą. Jedni sięgają częściej po białą, inni za to są wierni klasycznej. Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie – jedno jest pewne dla miłośnik białej czekolady też jest ciasto równie pyszne jak brownie – proszę Państwa oto Blondie.

Zmodyfikowałam przepis zamieniając jedną tabliczkę białej czekolady na czekoladę karmelową, dzięki czemu ciasto nabrało dodatkowego aromatu. I do tego dojrzałe banany – palce lizać. Myślę, że dla takiej blondie nawet miłośnicy brunetek zgrzeszą ten jeden raz 😉

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 300 g (pół na pół białej i pół karmelowej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany

Przygotowanie:

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę.
  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu układamy przekrojone na pół banany.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.

 

 

Blondie z bananami

Jedni wolą brunetki, inni blondynki. Podobnie jest z czekoladą. Jedni sięgają częściej po białą, inni za to są wierni klasycznej. Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie – jedno jest pewne dla miłośnik białej czekolady też jest ciasto równie pyszne jak brownie – proszę Państwa oto Blondie.

Zmodyfikowałam przepis zamieniając jedną tabliczkę białej czekolady na czekoladę karmelową, dzięki czemu ciasto nabrało dodatkowego aromatu. I do tego dojrzałe banany – palce lizać. Myślę, że dla takiej blondie nawet miłośnicy brunetek zgrzeszą ten jeden raz 😉

Ingredients

  • 100 g masła
  • 300 g czekolady pół na pół białej i karmelowej
  • 2 ajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany

Instructions

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia

  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę

  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu układamy przekrojone na pół banany

  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje