Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego

To jest kolejny przepis, który może Was uratować w sytuacji niespodziewanych gości – ja lubię mieć rolkę ciasta francuskiego w lodówce na wszelki wypadek. Dlaczego – gotowe ciasto francuskie piecze się ok 15 minut, więc w bardzo krótkim czasie można wyczarować z niego zarówno słone przekąski, jak i pyszne słodkości.

W przypadku tych ślimaczków potrzeba tyko masła, brązowego cukru i cynamonu. A ten aromat, jaki będziecie mieć w domu jest nie do opisania!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy i smarujemy nim arkusz ciasta.
  2. Równomiernie posypujemy całość cukrem wymieszanym z cynamonem.
  3. Zawijamy wzdłuż dłuższych boków obie połowy ciasta do środka.
  4. Kroimy plastry o grubości ok 1,5cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej pergaminem.
  5. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach, aż staną się rumiane.