Polędwiczki w czerwonym winie z pieczarkami i selerem naciowym podane z parmezanowym kalafiorem

Szukacie pomysłu na danie, które jest trochę bardziej wymyślne i do tego pięknie wygląda na talerzu, a jednocześnie nie jest nudne. Proszę bardzo – delikatnie polędwiczki duszone z pieczarkami i selerem naciowym w czerwonym winie. Do tego sprężysty kalafior pieczony w parmezanie – chrupiący i miękki jednocześnie.

Nie jest to danie, które można zrobić w 10 minut, ale od czasu do czasu warto spędzić w kuchni więcej czasu, bo ten smak wynagradza czekanie i włożoną pracę.

 

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 główka kalafiora
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę oczyszczamy ze ścięgien i kroimy w ok 1cm plastry.
  2. Kalafior myjemy, dzielmy na mniejsze różyczki, obtaczamy w parmezanie i soli, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach.
  3. Na patelni podgrzewamy trochę oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron na złoty kolor, a następnie odstawiamy na talerzu.
  4. Na tej samej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekany drobno czosnek, pokrojony w plasterki seler naciowy i przekrojone na połówki pieczarki.
  5. Do podsmażonych warzyw i grzybów, dodajemy liść laurowy, wlewamy wino i redukujemy sos.
  6. Na oddzielnej patelni roztapiamy pozostałe masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, którą następnie dodajemy do sosu i mieszamy dokładnie, aby nie został grudki.
  7. Do sosu dodajemy polędwiczki i chwilę dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Podajemy z zapieczonym z parmezanem kalafiorem.

 

 

 

Polędwiczki w czerwonym winie z pieczarkami i selerem naciowym podane z parmezanowym kalafiorem

Szukacie pomysłu na danie, które jest trochę bardziej wymyślne i do tego pięknie wygląda na talerzu, a jednocześnie nie jest nudne. Proszę bardzo – delikatnie polędwiczki duszone z pieczarkami i selerem naciowym w czerwonym winie. Do tego sprężysty kalafior pieczony w parmezanie – chrupiący i miękki jednocześnie. 

Nie jest to danie, które można zrobić w 10 minut, ale od czasu do czasu warto spędzić w kuchni więcej czasu, bo ten smak wynagradza czekanie i włożoną pracę.

Ingredients

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 główka kalafiora
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Polędwiczkę oczyszczamy ze ścięgien i kroimy w ok 1cm plastry

  2. Kalafior myjemy, dzielmy na mniejsze różyczki, obtaczamy w parmezanie i soli, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach

  3. Na patelni podgrzewamy trochę oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron na złoty kolor, a następnie odstawiamy na talerzu

  4. Na tej samej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekany drobno czosnek, pokrojony w plasterki seler naciowy i przekrojone na połówki pieczarki

  5. Do podsmażonych warzyw i grzybów wlewamy wino, dodajemy liść laurowy i redukujemy sos

  6. Na oddzielnej patelni roztapiamy pozostałe masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, którą następnie dodajemy do sosu i mieszamy dokładnie, aby nie został grudki

  7. Do sosu dodajemy polędwiczki i chwilę dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  8. Podajemy z zapieczonym z parmezanem kalafiorem