Jagodzianki z twarogiem

Każdy zna klasyczne jagodzianki z soczystym nadzieniem z leśnych jagód. Ja pamiętam jeszcze te z nieistniejącej już małej cukierni przy starych zakładach produkcyjnych w Bielawie, które codziennie – jeszcze ciepłe – przynosiła nam moja Babcia.

Może to kwestia magii wspomnień, ale tamte jagodzianki wraz ze szklanką mleka smakowały latem. Chciałabym przedstawić Wam swój przepis z małą modyfikacją, ponieważ, aby uczynić je jeszcze bardziej pożywnymi dodałam do farszu twaróg.

 

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 g twarogu
  • 300 g jagód

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko ciepłe. Drożdże mieszamy z ciepły mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki i mieszamy.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawić na ok. 10 – 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem.
  4. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
  5. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  6. Twaróg mieszamy z jagodami i doprawiamy cukrem do smaku.
  7. Z wyrośniętego ciasta odcinamy kawałki, formujemy z nich kółko, nakładamy farsz i zawijamy szczelnie, a następnie kładziemy na blachę z pergaminem łączeniem do dołu. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem.
  8. Jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.

 

 

Jagodzianki z twarogiem

Każdy zna klasyczne jagodzianki z soczystym nadzieniem z leśnych jagód. Ja pamiętam jeszcze te z nieistniejącej już małej cukierni przy starych zakładach produkcyjnych w Bielawie, które codziennie – jeszcze ciepłe – przynosiła nam moja Babcia. 

Może to kwestia magii wspomnień, ale tamte jagodzianki wraz ze szklanką mleka smakowały latem. Chciałabym przedstawić Wam swój przepis z małą modyfikacją, ponieważ, aby uczynić je jeszcze bardziej pożywnymi dodałam do farszu twaróg.

Ingredients

  • 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 g twarogu
  • 300 g jagód

Instructions

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko ciepłe. Drożdże mieszamy z ciepły mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki i mieszamy

  2. Przykrywamy ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  3. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem

  4. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka oraz roztopione i ostudzone masło

  5. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

  6. Twaróg mieszamy z jagodami i doprawiamy cukrem do smaku

  7. Z wyrośniętego ciasta odcinamy kawałki, formujemy z nich kółko, nakładamy farsz i zawijamy szczelnie, a następnie kładziemy na blachę z pergaminem łączeniem do dołu. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem

  8. Jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem