Akwarelowe donuty z różaną glazurą

Powoli zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim pączki. Ja od kilku lat jestem wierna tradycji pieczenia domowych donutów, zamiast smażenia ich w głębokim tłuszczu – dzięki temu są trochę zdrowsze i mniej kaloryczne, a jednocześnie wcale nie tracą na smaku.

Dzisiaj mam dla Was bajecznie pięknie akwarelowe donuty z różaną glazurą. Dzięki tym pięknym czerwono-różowym odcieniom i różanemu aromatowi będą idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale też np. na walentynki 😉

 

Składniki:

Donuty

  • 3 jajka
  • 375g mąki
  • 100g masła
  • 50g drożdży
  • 100ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Glazura

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej
  • barwnik spożywczy czerwony, fioletowy i różowy
  • srebrne perełki
  • pyłek jadalny złoty i srebrny

Przygotowanie:

  1. W misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia.
  2. Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka.
  4. Za pomocą kieliszka wycinamy dziurki. Nie przejmujcie się tym, że obręcz jest wąska – wyrośnie podczas pieczenia. Układamy oponki na blaszce wyłożonej pergaminem.
  5. Pieczemy ok 7-10 minut w 180 stopniach, aż delikatnie się zrumienią.
  6. Aby przygotować glazurę w misce mieszamy cukier puder z wodą różaną – lukier powinien być gęsty, ale lejący się.
  7. Dzielimy na 3 części i zabarwiamy barwnikami.
  8. W dużej misce mieszamy lekko ze sobą kolory i maczamy w glazurze pączki odkładając do ocieknięcia.
  9. Na mokry lukier kładziemy perełki i posypujemy pyłkami.

 

 

 

 

Akwarelowe donuty z różaną glazurą

Powoli zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim pączki. Ja od kilku lat jestem wierna tradycji pieczenia domowych donutów, zamiast smażenia ich w głębokim tłuszczu – dzięki temu są trochę zdrowsze i mniej kaloryczne, a jednocześnie wcale nie tracą na smaku. Dzisiaj mam dla Was bajecznie pięknie akwarelowe donuty z różaną glazurą. 

Dzięki tym pięknym czerwono-różowym odcieniom i różanemu aromatowi będą idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale też np. na walentynki 😉

Ingredients

  • 3 jajka
  • 375 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej
  • barwnik spożywczy czerwony, fioletowy i różowy
  • srebrne perełki
  • pyłek jadalny złoty i srebrny

Instructions

  1. W misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia

  2. Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia

  3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka

  4. Za pomocą kieliszka wycinamy dziurki. Nie przejmujcie się tym, że obręcz jest wąska – wyrośnie podczas pieczenia. Układamy oponki na blaszce wyłożonej pergaminem

  5. Pieczemy ok 7-10 minut w 180 stopniach, aż delikatnie się zrumienią

  6. Aby przygotować glazurę w misce mieszamy cukier puder z wodą różaną – lukier powinien być gęsty, ale lejący się

  7. Dzielimy na 3 części i zabarwiamy barwnikami

  8. W dużej misce mieszamy lekko ze sobą kolory i maczamy w glazurze pączki odkładając do ocieknięcia

  9. Na mokry lukier kładziemy perełki i posypujemy pyłkami