Go Back
Print

Hummus z burakiem

Hummus - moje ulubione smarowidło do kanapek i nie tylko. Hummus ląduje u mnie na stole na każdym przyjęciu i zawsze kiedy mam gości. Stworzyłam już tyle jego wariacji, że pora podzielić się z Wami tymi przepisami. Na pierwszy ogień idzie hummus z burakiem - o cudownym, purpurowym kolorze.

Świetnie pasuje do foccacci oraz dobrego pieczywa, ale idealnie sprawdza się też w towarzystwie serów.

Ingredients

  • 250 g soczewicy z puszki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 mały burak (albo pół dużego buraka)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sól i pieprz do smaku

Instructions

  1. Buraka kroimy na mniejsze elementy, aby łatwiej się całość miksowała

  2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Hummus powinien być kremowy, ponieważ burak ma w sobie sporo wody i po zmiksowaniu konsystencja nie będzie gęsta i klejąca