Go Back
Print

Kalafior Buffalo

Uwielbiam sos Buffalo - zawiera w sobie wszystko to, co kocham - jest intensywny w smaku, pikantny, słodki, z idealną, delikatną nutą kwaskowatości. Cudnie pasuje zarówno do mięsa, jak i do warzyw. Ale powiem Wam, że kalafior w sosie Buffalo, to jest złoto. To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść, i jeść i jeść!

Przygotowałam do niego też w ramach dodatku chrupiącą łodygę selera naciowego i sos na bazie gorgonzoli, jogurtu greckiego z odrobiną srirachy.

Ingredients

  • pół główki kalafiora (albo jeden mały)
  • szczypiorek
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu chili lub sriracha
  • 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 40-50 gorgonzoli
  • kilka kropli srirachy
  • świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo: łodygi selera naciowego

Instructions

  1. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.

  2. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos Buffalo, zagotować przez ok 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje a składniki dokładnie połącza, następnie posmarować nim kalafior

  3. Piec w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem

  4. Podczas gdy kalafior się piecze szykujemy sos do selera - w blenderze miksujemy jogurt z gorgonzola i sriracha. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia

  5. Upieczony kalafior posypujemy sezamem, obtaczamy całość jeszcze na blaszce i serwujemy posypany świeżym szczypiorkiem z sosem gorgonzola i selerem