Print

Drożdżówki z jagodami i rabarbarem

Jedliście już jagody w tym roku? Dwa lata temu dzieliłam się z Wami przepisem na jagodzianki z twarogiem. W tym roku przygotowałam wersję wymagającą mniej wysiłku, ale za to z ciekawym połączeniem smakowym. Słodkie jagody, lekko podduszone z cukrem i zredukowane stworzyły coś na kształt dżemu, dlatego aby lekko złamać słodycz dodałam nic innego, jak kwaśny rabarbar. Wyszło obłędnie.

Ja dodałam do tego jeszcze cytrynową kruszonkę, ale możecie dać zwykłą i też będzie pysznie.

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 250-300 g jagód
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Instructions

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  2. Podczas gdy ciasto rośnie szykujemy farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz jagody podsmażamy odrobinę z cukrem na patelni przez 1-15 minut - powstanie z tego coś ala dżem po zredukowaniu. Wkrawamy do tego po zdjęciu z ognia rabarbar

  3. Robiąc kruszonkę zagniatamy razem wszystkie składniki. Ważne, żeby masło było zimne. Wstawiamy do lodówki, aby była schłodzona

  4. Ciasto dzielimy na 6-8 porcji, w zależności jak duże chcemy drożdżówki, formujemy z nich kulki, które następnie rozciągamy formując coś na kształt gniazdka

  5. W zagłębienie nakładamy farsz i posypujemy kruszonką

  6. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach