Print

Ciasto drożdżowe z twarogiem

Mam dla Was przepis na cudowną alternatywę tradycyjnej babki drożdżowej. Co powiecie na ciasto drożdżowe z nadzieniem z twarogu. Ciasto jest niesamowicie puszyste, nie za słodkie, pełne warstw delikatnie waniliowego twarogu z cudowną chrupiącą kruszonką na wierzchu. Można je jeść samo, z dżemem bądź innymi dodatkami. 

Koniecznie spróbujcie, bo jest obłędnie dobre.

Składniki:

Ciasto

Nadzienie

Kruszonka

Przygotowanie:

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 0,5 opakowania drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • nasiona z laski wanilii

Instructions

  1. Do miski wrzucamy przesianą mąkę, drożdże, cukier i jajko i miksujemy

  2. Po chwili dodajemy małym strumieniem ciepłe mleko - nie powinno być gorące, ok 40 stopni

  3. Kiedy składniki się połącza dodajemy miękkie masło i zostawiamy na haku na średnich obrotach ok 10 minut, aby było dobrze wyrobione

  4. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia

  5. Czekając na ciasto przygotowujemy nadzienie - mieszamy razem jajko, cukier, twaróg i nasiona wanilii na jednolitą masę

  6. Kiedy ciasto wyrośnie energicznie je uderzamy pięścią aby usunąć nadmiar powietrza i wałkujemy na placek ok 1 cm grubości

  7. Placek smarujemy masą twarogową, zawijamy w rulon i przecinamy wzdłuż. Warstwowo przekładamy w foremce, starając się to zrobić tak, aby twaróg schować w miarę możliwości pomiędzy warstwami

  8. Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia, a w międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając zimne masło z cukrem i mąką

  9. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest upieczone