Bigos z młodej kapusty z kiełbaską z dzika

Nie jestem fanką klasycznego bigosu, ale taki z młodej kapusty to zupełnie inna sprawa. W sklepach pełno jest młodej kapusty więc warto to wykorzystać. Ten bigos był mim pierwszym, jaki zrobiłam, ale wyszedł fantastycznie.

Zamiast klasycznej kiełbasy dodałam kiełbaskę z dzika, która jest odrobinę bardziej sucha, ale za to bardzo aromatyczna. Całość smakuje świetnie i jest wbrew pozorom bardzo szybka w wykonaniu.

 

Składniki:

  • 150 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 300 g kiełbasy z dzika
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie myjemy i siekamy lub szatkujemy.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Koperek siekamy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek kroimy drobno.
  4. Na ok 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę i czosnek razem z pokrojoną kiełbaską zielem angielskim, kuminem i liściem laurowym, dodajemy poszatkowaną kapustę i zalewamy bulionem.
  5. Kiedy kapusta się trochę podgotuje po ok 5 minutach dodajemy marchewkę i całość dusimy jeszcze ok 10-15 minut, aż bulion się zredukuje.
  6. Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie i można serwować.

 

 

Bigos z młodej kapusty z kiełbaską z dzika

Nie jestem fanką klasycznego bigosu, ale taki z młodej kapusty to zupełnie inna sprawa. W sklepach pełno jest młodej kapusty więc warto to wykorzystać. Ten bigos był mim pierwszym, jaki zrobiłam, ale wyszedł fantastycznie. 

Zamiast klasycznej kiełbasy dodałam kiełbaskę z dzika, która jest odrobinę bardziej sucha, ale za to bardzo aromatyczna. Całość smakuje świetnie i jest wbrew pozorom bardzo szybka w wykonaniu.

Ingredients

  • 150 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 300 g kiełbasy z dzika
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Kapustę dokładnie myjemy i siekamy lub szatkujemy

  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach

  3. Koperek siekamy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek kroimy drobno

  4. Na ok 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę i czosnek razem z pokrojoną kiełbaską zielem angielskim, kuminem i liściem laurowym, dodajemy poszatkowaną kapustę i zalewamy bulionem

  5. Kiedy kapusta się trochę podgotuje po ok 5 minutach dodajemy marchewkę i całość dusimy jeszcze ok 10-15 minut, aż bulion się zredukuje

  6. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy dokładnie i można serwować