Pana cotta z czereśniową frużeliną

Póki jeszcze można dostać w sklepach czereśnie co powiecie na tą pana cottę? Dawnej wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany deser, wymagający dużej precyzji i umiejętności. Okazało się, że robi się go w 5 minut, a największą trudnością jest cierpliwość w oczekiwani, aż stężeje w lodówce i nabierze charakterystycznej, kremowej konsystencji.

Dzisiaj klasyczna waniliowa pana cotta z czereśniową frużeliną, której przygotowanie również zajmie Wam 5 minut 😀

 

Składniki:

Frużelina

  • 200 g czereśni
  • 1 łyżka cukru żelującego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Pana cotta

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • Nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. W miseczce żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do nasiąknięcia.
  2. W rondelku mieszamy śmietankę z wanilią i cukrem i zagotowujemy.
  3. Kiedy tyko śmietanka się zagotuje wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści.
  4. Przez sitko, aby uniknąć grudek przelewamy śmietankę do kokiłek lub słoiczków i odstawiamy do ostudzenia a następnie chłodzimy w lodówce min. 2 godziny, aby masa stężała.
  5. Kiedy pana cotta się chłodzi przygotowujemy frużelinę – drylujemy czereśnie z pestek, podsmażamy na patelni z sokiem z pomarańczy – kiedy się lekko rozgotują dodajemy cukier żelujący.
  6. Gotową panakotę przekładamy na talerzyk – najlepiej wstawić kokiłki na kilka sekund do ciepłej wody – wówczas łatwo się odkleja – przykłądamy talerzyk i odwracamy do góry nogami i gotowe 🙂 Wystarczy dodać tylko frużelinę.

 

 

 

 

Pana cotta z czereśniową frużeliną

Póki jeszcze można dostać w sklepach czereśnie co powiecie na tą pana cottę? Dawnej wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany deser, wymagający dużej precyzji i umiejętności. Okazało się, że robi się go w 5 minut, a największą trudnością jest cierpliwość w oczekiwani, aż stężeje w lodówce i nabierze charakterystycznej, kremowej konsystencji.

Dzisiaj klasyczna waniliowa pana cotta z czereśniową frużeliną, której przygotowanie również zajmie Wam 5 minut 😀

Ingredients

  • 200 g czereśni
  • 1 łyżka cukru żelującego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru

Instructions

  1. W miseczce żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do nasiąknięcia

  2. W rondelku mieszamy śmietankę z wanilią i cukrem i zagotowujemy

  3. Kiedy tyko śmietanka się zagotuje wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści

  4. Przez sitko, aby uniknąć grudek przelewamy śmietankę do kokiłek lub słoiczków i odstawiamy do ostudzenia a następnie chłodzimy w lodówce min. 2 godziny, aby masa stężała

  5. Kiedy pana cotta się chłodzi przygotowujemy frużelinę – drylujemy czereśnie z pestek, podsmażamy na patelni z sokiem z pomarańczy – kiedy się lekko rozgotują dodajemy cukier żelujący

  6. Gotową panakotę przekładamy na talerzyk - najlepiej wstawić kokiłki na kilka sekund do ciepłej wody - wówczas łatwo się odkleja - przykłądamy talerzyk i odwracamy do góry nogami i gotowe 🙂 Wystarczy dodać tylko frużelinę