Calzone z salami i pieczarkami

Calzone to nic innego, jak pizza zawijana na kształt pieroga. Jeśli kochacie pizzę i pierogi, to ta potrawa jest właśnie dla Was 😀 Z zewnątrz miękkie i lekko chrupiące ciasto, a w środku aromatyczny sos, ciągnący się ser.

Ja wybrałam klasyczne dodatki, czyli pikantne salami i pieczarki. Calzone smakuje pysznie na ciepło, ale świetne jest też jako przekąska na zimno. Możecie też bawić się z dodatkami i modyfikować je dowolnie 😊

 

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 ml wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • mozzarella
  • ok 5-6 pieczarek
  • 100 g pikantnego salami
  • sos pomidorowy
  • starty parmezan
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

  1. W misce w lekko ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki robiąc zaczyn i odstawiamy do spienienia na ok 10 minut.
  2. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę mąki przesianej z solą i zaczynamy zagniatać ciasto. Kiedy stanie się w miarę jednolite, ale wciąż jest kleiste dodajemy 2 łyżki oliwy i dalej zagniatamy.
  3. Ciasto powinno się wyrabiać ok 10 minut, naciągając je i ugniatając – im lepiej napowietrzone tym lepsze będzie po wyrośnięciu i upieczeniu. Powinno być mięciutkie i elastyczne.
  4. Ciasto w stawiamy do miski wysmarowanej resztą oliwy i ostawiamy na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Podczas gdy ciasto rośnie przygotowujemy składniki na pizzę. Można wykorzystać gotowy sos pomidorowy, ale ja polecam zrobić własny – pomidory z puszki poddusić z odrobiną cukru, soli, posiekanego czosnku i ziół.
  6. Mozarellę kroimy w plastry lub rwiemy na mniejsze elementy, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę (można z ząbkiem czosnku), aby oddały wodę.
  7. Z ciasta formujemy dwa placki, na każdym ukłądamy na połówce sos, mozarellę, salami, pieczarki, bazylię i posypujemy parmezanem i zawijamy na kształt pieroga.
  8. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.

 

 

Calzone z salami i pieczarkami

Calzone to nic innego, jak pizza zawijana na kształt pieroga. Jeśli kochacie pizzę i pierogi, to ta potrawa jest właśnie dla Was 😀 Z zewnątrz miękkie i lekko chrupiące ciasto, a w środku aromatyczny sos, ciągnący się ser.

Ja wybrałam klasyczne dodatki, czyli pikantne salami i pieczarki. Calzone smakuje pysznie na ciepło, ale świetne jest też jako przekąska na zimno. Możecie też bawić się z dodatkami i modyfikować je dowolnie.

Ingredients

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 ml wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mozzarella
  • 5-6 pieczarek
  • 100 g pikantnego salami
  • sos pomidorowy
  • starty parmezan
  • bazylia świeża

Instructions

  1. W misce w lekko ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki robiąc zaczyn i odstawiamy do spienienia na ok 10 minut

  2. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę mąki przesianej z solą i zaczynamy zagniatać ciasto. Kiedy stanie się w miarę jednolite, ale wciąż jest kleiste dodajemy 2 łyżki oliwy i dalej zagniatamy

  3. Ciasto powinno się wyrabiać ok 10 minut, naciągając je i ugniatając – im lepiej napowietrzone tym lepsze będzie po wyrośnięciu i upieczeniu. Powinno być mięciutkie i elastyczne

  4. Ciasto w stawiamy do miski wysmarowanej resztą oliwy i ostawiamy na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość

  5. Podczas gdy ciasto rośnie przygotowujemy składniki na pizzę. Można wykorzystać gotowy sos pomidorowy, ale ja polecam zrobić własny – pomidory z puszki poddusić z odrobiną cukru, soli, posiekanego czosnku i ziół

  6. Mozarellę kroimy w plastry lub rwiemy na mniejsze elementy, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę (można z ząbkiem czosnku), aby oddały wodę

  7. Z ciasta formujemy dwa placki, na każdym ukłądamy na połówce sos, mozarellę, salami, pieczarki, bazylię i posypujemy parmezanem i zawijamy na kształt pieroga

  8. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić