Lemoniada truskawkowo-bazyliowa

Co pomaga Wam przetrwać upały? Pijecie wodę czy orzeźwiające napoje? Ja jestem fanką wszelkiej maści lemoniad i dzisiaj mam dla Was nieco nieoczywiste połączenie smakowe: truskawki z bazylią. Wiadomo, że truskawki z miętą się doskonale komponują, ale truskawki z bazylią to zupełnie inne, ale równie świeże w kontekście kombinacji smakowej.

Koniecznie wypróbujcie tą lemoniadę, bo gwarantuję Wam, że przy tych upałach będzie jak wybawienie 🙂

 

Składniki:

  • 100g truskawek
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka kostek lodu
  • sok z jednej cytryny
  • ok 8-10 liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Truskawki oczyszczamy i wycinamy szypułki.
  2. Do blendera wrzucamy lód, truskawki, bazylię, dodajemy sok z cytryny i wodę i wszystko razem miksujemy.
  3. Opcjonalnie, jeśli chcecie, aby Wasza lemoniada była słodsza można dodać miód lub cukier, ale ja preferuję orzeźwiające niezbyt słodkie smaki.

 

 

. Opcjonalnie, jeśli chcecie, aby Wasza lemoniada była słodsza można dodać miód lub cukier, ale ja preferuję orzeźwiające niezbyt słodkie smaki.

Co pomaga Wam przetrwać upały? Pijecie wodę czy orzeźwiające napoje? Ja jestem fanką wszelkiej maści lemoniad i dzisiaj mam dla Was nieco nieoczywiste połączenie smakowe: truskawki z bazylią. Wiadomo, że truskawki z miętą się doskonale komponują, ale truskawki z bazylią to zupełnie inne, ale równie świeże w kontekście kombinacji smakowej. 

Koniecznie wypróbujcie tą lemoniadę, bo gwarantuję Wam, że przy tych upałach będzie jak wybawienie :

Ingredients

  • 100 g truskawek
  • 1 l wody
  • 1 szklanka kostek lodu
  • sok z jednej cytryny
  • ok 8-10 liści bazylii

Instructions

  1. Truskawki oczyszczamy i wycinamy szypułki

  2. Do blendera wrzucamy lód, truskawki, bazylię, dodajemy sok z cytryny i wodę i wszystko razem miksujemy

  3. Opcjonalnie, jeśli chcecie, aby Wasza lemoniada była słodsza można dodać miód lub cukier, ale ja preferuję orzeźwiające niezbyt słodkie smaki