Łódeczki z cykorii wypełnione sałatką ziemniaczaną z pieczonym łososiem

Łódeczki z cykorii – sposób na szybką przekąskę albo fajne rozwiązanie na podanie porcji sałatki np. na imprezie. Moja dzisiejsza propozycja to chrupiące liście wypełnione prostą sałatką z gotowanych ziemniaków połączonych z pieczonym łososiem, czarnymi oliwkami, szalotką i majonezem.

Proste i pyszne zarazem, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 2 cykorie
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 150 g pieczonego łososia
  • garść czarnych oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki (najlepiej gotowane w mundurkach, a później obrane) kroimy w kostkę.
  2. Łososia rozdrabiamy na mniejsze kawałki, a oliwki kroimy w plasterki.
  3. Szalotkę drobno siekamy, natomiast cykorię myjemy i oddzielamy pojedyncze liście. Te najmniejsze kroimy i wrzucamy do miski.
  4. Do pokrojonych liści cykorii dodajemy ziemniaki, łososia, oliwki i szalotkę, a także majonez, mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Za pomocą łyżeczki wypełniamy liście cykorii sałatką.

 

 

Łódeczki z cykorii wypełnione sałatką ziemniaczaną z pieczonym łososiem

Łódeczki z cykorii – sposób na szybką przekąskę albo fajne rozwiązanie na podanie porcji sałatki np. na imprezie. Moja dzisiejsza propozycja to chrupiące liście wypełnione prostą sałatką z gotowanych ziemniaków połączonych z pieczonym łososiem, czarnymi oliwkami, szalotką i majonezem. 

Proste i pyszne zarazem, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.

Ingredients

  • 2 cykorie
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 150 g pieczonego łososia
  • garść czarnych oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Ziemniaki (najlepiej gotowane w mundurkach, a później obrane) kroimy w kostkę

  2. Łososia rozdrabiamy na mniejsze kawałki, a oliwki kroimy w plasterki

  3. Szalotkę drobno siekamy, natomiast cykorię myjemy i oddzielamy pojedyncze liście. Te najmniejsze kroimy i wrzucamy do miski

  4. Do pokrojonych liści cykorii dodajemy ziemniaki, łososia, oliwki i szalotkę, a także majonez, mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  5. Za pomocą łyżeczki wypełniamy liście cykorii sałatką