Tarta z kremem waniliowym i rabarbarem duszonym w martini

Lubię czasem eksperymentować z połączeniami smaków i testować nowe kombinacje. Efektem jednego z takich eksperymentów jest właśnie ta tarka – kruche ciasto, delikatny krem waniliowy, a do tego niespodzianka w postaci rabarbaru, który dusił się w martini.

Pyszności – kwaśny smak w połączeniu z aromatem martini i słodkim syropem jaki się wytrącił idealnie balansują resztę elementów tarty.

 

Składniki:

Tarta

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru

Krem waniliowy

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta mielonej wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki

Rabarbar w martini

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 100 ml martini
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki.
  2. W rondelku mieszamy trzepaczką kremówkę z żółtkami, mąką, cukrem i wanilią, podgrzewamy i dokładnie mieszając czekamy, aż krem trochę zgęstnieje.
  3. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę do tarty i podpiekamy przez ok 10 minut w 180 stopniach.
  4. Kiedy spód się podpieka kroimy pod kątem rabarbar wrzucamy na patelnię, zalewamy martini i zasypujemy cukrem i chwilę dusimy – należy uważać, aby nie rozgotować rabarbaru – powinien być miękki, ale wciąż trzymać kształt.
  5. Na podpieczony spód wylewamy rem waniliowy i układamy kawałki rabarbaru. Pozostałym po duszeniu syropem skrapiamy tartę i pieczemy jeszcze przez kolejne ok 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

 

 

Tarta z kremem waniliowym i rabarbarem duszonym w martini

Lubię czasem eksperymentować z połączeniami smaków i testować nowe kombinacje. Efektem jednego z takich eksperymentów jest właśnie ta tarka – kruche ciasto, delikatny krem waniliowy, a do tego niespodzianka w postaci rabarbaru, który dusił się w martini. 

Pyszności – kwaśny smak w połączeniu z aromatem martini i słodkim syropem jaki się wytrącił idealnie balansują resztę elementów tarty.

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta mielonej wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 100 ml martini
  • 2 łyżki cukru

Instructions

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki

  2. W rondelku mieszamy trzepaczką kremówkę z żółtkami, mąką, cukrem i wanilią, podgrzewamy i dokładnie mieszając czekamy, aż krem trochę zgęstnieje

  3. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę do tarty i podpiekamy przez ok 10 minut w 180 stopniach

  4. Kiedy spód się podpieka kroimy pod kątem rabarbar wrzucamy na patelnię, zalewamy martini i zasypujemy cukrem i chwilę dusimy – należy uważać, aby nie rozgotować rabarbaru – powinien być miękki, ale wciąż trzymać kształt

  5. Na podpieczony spód wylewamy rem waniliowy i układamy kawałki rabarbaru. Pozostałym po duszeniu syropem skrapiamy tartę i pieczemy jeszcze przez kolejne ok 10 minut, aż ciasto się zarumieni