Sałatka z wędzonym łososiem, grejpfrutem i musztardowym dresingiem

Owoce sprawdzają się doskonale nie tylko w sałatkach owocowych, ale także tych wytrawnych. Ta sałatka zachwyca nie tylko smakiem, ale także kolorem. Jest sycąca i orzeźwiająca.

Wędzony łosoś świetnie komponuje się z czerwonym grejpfrutem, dzięki swojej kwasowości i lekkiej goryczy dodatkowo podbija smak musztardowego dressingu. Jako dodatki wystarczą pomidorki koktajlowe i świeży ogórek, a jeżeli jesteście fanami serów warto także dodać trochę parmezanu.

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 grejpfrut
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • pół długiego ogórka
  • mix sałat np. z roszponką
  • parmezan
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)

Przygotowanie:

  1. Z grejpfruta ścinamy skórkę usuwając białą część, a następnie filetujemy cząstki, wycinając je spomiędzy błonek. Warto robić to nad miseczką, aby nie stracić soku, jaki tworzy się podczas tej czynności.
  2. Do miski wsypujemy mix sałat, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki, ogórka pokrojonego w słupki, porwanego w mniejsze kawałki wędzonego łososia i cząstki grejpfruta.
  3. Do szklaneczki wlewamy olej lniany, dodajemy 3-4 łyżki soku z grejpfruta i 2 łyżki musztardy francuskiej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym dresingiem polewamy sałatkę i mieszamy składniki. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną cienkimi płatkami parmezanu.

_DSCF1797

 

 

 

Sałatka z wędzonym łososiem, grejpfrutem i musztardowym dresingiem

Owoce sprawdzają się doskonale nie tylko w sałatkach owocowych, ale także tych wytrawnych. Ta sałatka zachwyca nie tylko smakiem, ale także kolorem. Jest sycąca i orzeźwiająca.

Wędzony łosoś świetnie komponuje się z czerwonym grejpfrutem, dzięki swojej kwasowości i lekkiej goryczy dodatkowo podbija smak musztardowego dressingu. Jako dodatki wystarczą pomidorki koktajlowe i świeży ogórek, a jeżeli jesteście fanami serów warto także dodać trochę parmezanu.

Ingredients

  • 1 grejpfrut
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 długiego ogórka szklarniowego
  • mix sałat np. z roszponką
  • parmezan płatki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Z grejpfruta ścinamy skórkę usuwając białą część, a następnie filetujemy cząstki, wycinając je spomiędzy błonek. Warto robić to nad miseczką, aby nie stracić soku, jaki tworzy się podczas tej czynności.

  2. Do miski wsypujemy mix sałat, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki, ogórka pokrojonego w słupki, porwanego w mniejsze kawałki wędzonego łososia i cząstki grejpfruta.

  3. Do szklaneczki wlewamy olej lniany, dodajemy 3-4 łyżki soku z grejpfruta i 2 łyżki musztardy francuskiej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym dresingiem polewamy sałatkę i mieszamy składniki. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną cienkimi płatkami parmezanu.