Drożdżówki z twarożkem i owocami

Drożdżówki to smak mojego dzieciństwa. Słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniem co piątek były na śniadanie u mnie w podstawówce. Ja zawsze polowałam na te z serem i do dzisiaj sama piekąc bądź nawet kupując gotowe zwykle wybieram właśnie te, które mają twarogowe nadzienie.

Są smaczne i pożywne, a podpieczony twaróg nabiera dodatkowo kremowej konsystencji. W tym przepisie użyłam malin i borówek, ale można też dodać inne sezonowe owoce.

 

Składniki:

  • 8g drożdży w proszku
  • 125 ml mleka
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 500g twarogu
  • 150g malin
  • 150g borówek
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy mleko w temperaturze pokojowej, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut aby się spienił.
  2. Do zaczynu dodajemy jajko, resztę mąki z solą oraz jajko i roztopione masło i zagniatamy ciasto.
  3. Zagniecione ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części i formujemy okrągłe drożdżówki.
  5. Twaróg mieszamy dokładnie z miodem na środku bułeczek kładziemy ok 1,5 łyżki twarogu i posypujemy owocami.
  6. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut aż się zrumienią.
  7. Opcjonalnie po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

 

Drożdżówki z twarożkem i owocami

Drożdżówki to smak mojego dzieciństwa. Słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniem co piątek były na śniadanie u mnie w podstawówce. Ja zawsze polowałam na te z serem i do dzisiaj sama piekąc bądź nawet kupując gotowe zwykle wybieram właśnie te, które mają twarogowe nadzienie. 

Są smaczne i pożywne, a podpieczony twaróg nabiera dodatkowo kremowej konsystencji. W tym przepisie użyłam malin i borówek, ale można też dodać inne sezonowe owoce.

Ingredients

  • 8 g drożdży w proszku lub 25g w kostce
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 250 g twarogu
  • 150 g malin
  • 150 g borówek
  • 2 łyżki miodu

Instructions

  1. Do miski wlewamy mleko w temperaturze pokojowej, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut aby się spienił

  2. Do zaczynu dodajemy jajko, resztę mąki z solą oraz jajko i roztopione masło i zagniatamy ciasto

  3. Zagniecione ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok 45 minut do wyrośnięcia

  4. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części i formujemy okrągłe drożdżówki

  5. Twaróg mieszamy dokładnie z miodem na środku bułeczek kładziemy ok 1,5 łyżki twarogu i posypujemy owocami

  6. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut aż się zrumienią

  7. Opcjonalnie po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem