Sałatka z grillowanym serem halloumi i miodowym dressingiem

Grillowany ser halloumi ma w sobie coś niesamowitego. Jest bardzo pożywny, po grillowaniu nabiera trochę karmelowego/miodowego posmaku i ciekawie skrzypi podczas jedzenia. To właśnie ten miodowy posmak zainspirował mnie do przygotowania specjalnego dressingu do tej sałatki.

Bazuje on na miodzie, musztardzie dijon i soku z cytryny. Co jeszcze jest w sałatce oprócz sera? Rzodkiewka, śliwka, pomidory i nasiona czarnuszki.

 

Składniki:

  • 300 g sera halloumi
  • 2 śliwki
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • mix sałat

Dressing

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w ósemki.
  2. Halloumi kroimy w ok 0,5 cm plastry i grillujemy na złoty kolor na patelni grillowej.
  3. W słoiczki mieszamy razem miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny, zakręcamy i wstrząsamy energicznie kilka razy, aby składniki się połączyły.
  4. Do misek wrzucamy mix sałat, pokrojona rzodkiewkę, pomidory, śliwki oraz zgrillowane kawałki sera, polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką.

 

 

Sałatka z grillowanym serem halloumi i miodowym dressingiem

Grillowany ser halloumi ma w sobie coś niesamowitego. Jest bardzo pożywny, po grillowaniu nabiera trochę karmelowego/miodowego posmaku i ciekawie skrzypi podczas jedzenia. To właśnie ten miodowy posmak zainspirował mnie do przygotowania specjalnego dressingu do tej sałatki. Bazuje on na miodzie, musztardzie dijon i soku z cytryny. Co jeszcze jest w sałatce oprócz sera? Rzodkiewka, śliwka, pomidory i nasiona czarnuszki.

Ingredients

  • 300 g sera halloumi
  • 2 śliwki
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • mix sałat
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instructions

  1. Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w ósemki

  2. Halloumi kroimy w ok 0,5 cm plastry i grillujemy na złoty kolor na patelni grillowej

  3. W słoiczki mieszamy razem miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny, zakręcamy i wstrząsamy energicznie kilka razy, aby składniki się połączyły

  4. Do misek wrzucamy mix sałat, pokrojona rzodkiewkę, pomidory, śliwki oraz zgrillowane kawałki sera, polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką