Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego, groszkiem cukrowym, szparagami i oliwkami
Dania z makaronem kocham za to, że wystarczy kilka prostych składników, a można wyczarować niesamowitą potrawę. Dzisiejszy przepis jest efektem szybkiej analizy tego, co akurat miałam w lodówce. Groszek cukrowy, szparagi, parmezan, czosnek niedźwiedzi, oliwki.
Pozornie niekoniecznie pasujące do siebie elementy, ale wspólnie stworzyły coś pysznego. Danie jest lekkie i fantastyczne jako letni obiad. Przepis na pesto znajdziecie tutaj, ale tym razem dodałam oliwę pistacjową oraz garść migdałów i orzechów laskowych.
Składniki:
- ggroszku cukrowego
- 5-6 zielonych szparagów
- garść czarnych oliwek
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- ugotowany makaron spaghetti (lub inny wedle upodobania)
Przygotowanie:
- Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i kroimy w mniejsze kawałki, zostawiając całe główki.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na sam koniec ok 1 minuty przed końcem wrzucamy do wody szparagi i dosłownie na 30 sekund groszek cukrowy.
- Całość płuczemy zimną wodą i odcedzamy, a następnie dodajemy pesto, oliwki i dokładnie mieszamy.
Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego, groszkiem cukrowym, szparagami i oliwkami
Dania z makaronem kocham za to, że wystarczy kilka prostych składników, a można wyczarować niesamowitą potrawę. Dzisiejszy przepis jest efektem szybkiej analizy tego, co akurat miałam w lodówce. Groszek cukrowy, szparagi, parmezan, czosnek niedźwiedzi, oliwki. Pozornie niekoniecznie pasujące do siebie elementy, ale wspólnie stworzyły coś pysznego. Danie jest lekkie i fantastyczne jako letni obiad. Przepis na pesto znajdziecie tutaj, ale tym razem dodałam oliwę pistacjową oraz garść migdałów i orzechów laskowych.
Ingredients
- garść groszku cukrowego
- 5-6 zielonych szparagów
- garść czarnych oliwek
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- 300-400 g gotowanego makaronu spaghetti lub innego wedle upodobania
Instructions
-
Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i kroimy w mniejsze kawałki, zostawiając całe główki
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na sam koniec ok 1 minuty przed końcem wrzucamy do wody szparagi i dosłownie na 30 sekund groszek cukrowy
-
Całość płuczemy zimną wodą i odcedzamy, a następnie dodajemy pesto, oliwki i dokładnie mieszamy
Leave a Comment