Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego, groszkiem cukrowym, szparagami i oliwkami

Dania z makaronem kocham za to, że wystarczy kilka prostych składników, a można wyczarować niesamowitą potrawę. Dzisiejszy przepis jest efektem szybkiej analizy tego, co akurat miałam w lodówce. Groszek cukrowy, szparagi, parmezan, czosnek niedźwiedzi, oliwki.

Pozornie niekoniecznie pasujące do siebie elementy, ale wspólnie stworzyły coś pysznego. Danie jest lekkie i fantastyczne jako letni obiad. Przepis na pesto znajdziecie tutaj, ale tym razem dodałam oliwę pistacjową oraz garść migdałów i orzechów laskowych.

 

Składniki:

  • ggroszku cukrowego
  • 5-6 zielonych szparagów
  • garść czarnych oliwek
  • pesto z czosnku niedźwiedziego
  • ugotowany makaron spaghetti (lub inny wedle upodobania)

Przygotowanie:

  1. Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i kroimy w mniejsze kawałki, zostawiając całe główki.
  2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na sam koniec ok 1 minuty przed końcem wrzucamy do wody szparagi i dosłownie na 30 sekund groszek cukrowy.
  3. Całość płuczemy zimną wodą i odcedzamy, a następnie dodajemy pesto, oliwki i dokładnie mieszamy.

 

 

 

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego, groszkiem cukrowym, szparagami i oliwkami

Dania z makaronem kocham za to, że wystarczy kilka prostych składników, a można wyczarować niesamowitą potrawę. Dzisiejszy przepis jest efektem szybkiej analizy tego, co akurat miałam w lodówce. Groszek cukrowy, szparagi, parmezan, czosnek niedźwiedzi, oliwki. Pozornie niekoniecznie pasujące do siebie elementy, ale wspólnie stworzyły coś pysznego. Danie jest lekkie i fantastyczne jako letni obiad. Przepis na pesto znajdziecie tutaj, ale tym razem dodałam oliwę pistacjową oraz garść migdałów i orzechów laskowych.

Ingredients

  • garść groszku cukrowego
  • 5-6 zielonych szparagów
  • garść czarnych oliwek
  • pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 300-400 g gotowanego makaronu spaghetti lub innego wedle upodobania

Instructions

  1. Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i kroimy w mniejsze kawałki, zostawiając całe główki

  2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na sam koniec ok 1 minuty przed końcem wrzucamy do wody szparagi i dosłownie na 30 sekund groszek cukrowy

  3. Całość płuczemy zimną wodą i odcedzamy, a następnie dodajemy pesto, oliwki i dokładnie mieszamy