Pierogi z truskawkami i miętą

Każdy chyba zna pierogi z truskawkami – nie znam domu, w którym by się nie pojawiały latem na stole. Ale ja postanowiłam wprowadzić trochę wariacji do klasycznego przepisu. Uwielbiam połączenie truskawek z miętą i zdecydowałam, że dodam ją do środka do pierogów – dzięki temu są orzeźwiające i cudownie aromatyczne.

Do tego słodki, miodowy i gęsty sos balsamico i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Dania nie muszą być skomplikowane, aby cieszyć podnienienie 😉

 

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 300 g truskawek
  • pęczek mięty

Przygotowanie:

  1. W misce łyżką mieszamy wodę z przesianą z solą mąką i następnie przekładamy na stolnicę lub blat, dodajemy oliwę i zagniatamy – im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest bardziej elastyczne i delikatne. Powinno się je zagniatać ok 5—10 minut.
  2. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy razem z drobno posiekaną miętą.
  3. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm i wycinamy z niego kółka.
  4. Na kółko ciasta układamy kilka kawałków truskawek z miętą i sklejamy boki – można też zrobić falbankę zaginając brzegi.
  5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia. Podajemy skropione sosem balsamico, syropem klonowym lub miodem.

 

 

 

 

Pierogi z truskawkami i miętą

Każdy chyba zna pierogi z truskawkami – nie znam domu, w którym by się nie pojawiały latem na stole. Ale ja postanowiłam wprowadzić trochę wariacji do klasycznego przepisu. Uwielbiam połączenie truskawek z miętą i zdecydowałam, że dodam ją do środka do pierogów – dzięki temu są orzeźwiające i cudownie aromatyczne.

Do tego słodki, miodowy i gęsty sos balsamico i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Dania nie muszą być skomplikowane, aby cieszyć podnienienie 😉

Ingredients

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g truskawek
  • pęczek mięty

Instructions

  1. W misce łyżką mieszamy wodę z przesianą z solą mąką i następnie przekładamy na stolnicę lub blat, dodajemy oliwę i zagniatamy – im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest bardziej elastyczne i delikatne. Powinno się je zagniatać ok 5—10 minut

  2. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy razem z drobno posiekaną miętą

  3. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm i wycinamy z niego kółka

  4. Na kółko ciasta układamy kilka kawałków truskawek z miętą i sklejamy boki – można też zrobić falbankę zaginając brzegi

  5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia. Podajemy skropione sosem balsamico, syropem klonowym lub miodem