Cytrynowo-imbirowy kurczak pieczony z rozmarynem

Mięso lubi cytrusy. Oprócz tego, że nie pozwalają one mu się wysuszyć, to dodatkowo nadają mu pięknego aromatu. Kurczak marynowany w miodzie, imbirze, czosnku, rozmarynie i cytrynie będzie miał niesamowity smak, a do tego cudowny zapach.

Mięso będzie soczyste i przeniknięte wszystkimi smakami, które idealnie się dopełniają i przenikają. Miód dodatkowo spowoduje, że skórka na mięsie pięknie się skarmelizuje.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparzamy i szorujemy. Wyciskamy sok z połówki, a z drugiej ścinamy skórkę, którą drobno siekamy. W miseczce mieszamy: miód, oliwę, posiekany czosnek, imbir, skórkę i sok z cytryny i mieszamy na gładką marynatę.
  2. Udka z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikami papierowymi. Posypujemy solą i pieprzem, nacieramy przygotowaną marynatą, układając je w naczyniu żaroodpornym. Na udka układamy gałązki rozmarynu i plasterki cytryny.
  3. Tak przygotowane udka najlepiej macerować w lodówce przez noc, ale można je też od razu upiec. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pod nią pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
  4. Na 10 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię, przełączamy na grzanie z góry i czekamy aż mięso się zrumieni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, jak np. puree ziemniaczane, ryż czy kasza i sałatka.

_DSCF1867

 

Cytrynowo-imbirowy kurczak pieczony z rozmarynem

Mięso lubi cytrusy. Oprócz tego, że nie pozwalają one mu się wysuszyć, to dodatkowo nadają mu pięknego aromatu. Kurczak marynowany w miodzie, imbirze, czosnku, rozmarynie i cytrynie będzie miał niesamowity smak, a do tego cudowny zapach.

Mięso będzie soczyste i przeniknięte wszystkimi smakami, które idealnie się dopełniają i przenikają. Miód dodatkowo spowoduje, że skórka na mięsie pięknie się skarmelizuje.

Ingredients

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Cytrynę sparzamy i szorujemy. Wyciskamy sok z połówki, a z drugiej ścinamy skórkę, którą drobno siekamy. W miseczce mieszamy: miód, oliwę, posiekany czosnek, imbir, skórkę i sok z cytryny i mieszamy na gładką marynatę

  2. Udka z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikami papierowymi. Posypujemy solą i pieprzem, nacieramy przygotowaną marynatą, układając je w naczyniu żaroodpornym. Na udka układamy gałązki rozmarynu i plasterki cytryny 

  3. Tak przygotowane udka najlepiej macerować w lodówce przez noc, ale można je też od razu upiec. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pod nią pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem

  4. Na 10 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię, przełączamy na grzanie z góry i czekamy aż mięso się zrumieni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, jak np. puree ziemniaczane, ryż czy kasza i sałatka