Pizza z mozarellą, pieczarkami, chorizo i oliwą truflową

Trufle – jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Ja zdecydowanie kocham ich smak i zapach. Objawieniem był dla mnie pierwszy raz, kiedy spróbowałam pizzy z pastą truflową – ten aromat nie ma sobie równych. Co raz częściej można spotkać w pizzeriach dodatki trufli do pizzy, ale nie trzeba iść do restauracji, żeby móc cieszyć się tym smakiem.

Wystarczy oliwa truflowa i zwykła pizzę z pieczarkami zamieniamy w – wydawać by się mogło – zupełnie inną potrawę. Nie przesadźcie jednak z ilością, bo oliwa truflowa jest bardzo intensywna i łatwo jest stłumić inne smaki.

 

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 ml wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • ok 5-6 pieczarek
  • mozzarella
  • sos pomidorowy
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • kilka plastrów chorizo
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. W misce w lekko ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki robiąc zaczyn i odstawiamy do spienienia na ok 10 minut.
  2. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę mąki przesianej z solą i zaczynamy zagniatać ciasto. Kiedy stanie się w miarę jednolite, ale wciąż jest kleiste dodajemy 2 łyżki oliwy i dalej zagniatamy.
  3. Ciasto powinno się wyrabiać ok 10 minut, naciągając je i ugniatając – im lepiej napowietrzone tym lepsze będzie po wyrośnięciu i upieczeniu. Powinno być mięciutkie i elastyczne.
  4. Ciasto w stawiamy do miski wysmarowanej resztą oliwy i ostawiamy na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Podczas gdy ciasto rośnie przygotowujemy składniki na pizzę. Można wykorzystać gotowy sos pomidorowy, ale ja polecam zrobić własny – pomidory z puszki poddusić z odrobiną cukru, soli, posiekanego czosnku i ziół.
  6. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę kroimy w plastry.
  7. Kiedy ciasto jest wyrośnięte dzielimy je na dwie porcje, formujemy kole i tworzymy dwa placki – zaczynamy ugniatać środek i rozciągać ciasto ku brzegom.
  8. Placki smarujemy sosem pomidorowym kładąc jego porcję na środku placka i okrężnymi ruchami od środka rozprowadzamy do brzegów. Posypujemy pieczarkami, układamy plastry mozzarelli i chorizo i skrapiamy oliwą truflową.
  9. Pizzę pieczemy w bardzo rozgrzanym piekarniku. Warto podsypać ją semoliną. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można przełożyć ją na bardzo rozgrzaną blachę posypaną mąką.
  10. Po upieczeniu dodajemy liście świeżej bazylii i gotowe.

 

 

 

 

Pizza z mozarellą, pieczarkami i oliwą truflową

Trufle – jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Ja zdecydowanie kocham ich smak i zapach. Objawieniem był dla mnie pierwszy raz, kiedy spróbowałam pizzy z pastą truflową – ten aromat nie ma sobie równych. Co raz częściej można spotkać w pizzeriach dodatki trufli do pizzy, ale nie trzeba iść do restauracji, żeby móc cieszyć się tym smakiem. 

Wystarczy oliwa truflowa i zwykła pizzę z pieczarkami zamieniamy w - wydawać by się mogło – zupełnie inną potrawę. Nie przesadźcie jednak z ilością, bo oliwa truflowa jest bardzo intensywna i łatwo jest stłumić inne smaki.

Ingredients

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 ml wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 5-6 pieczarek
  • mozzarella
  • sos pomidorowy
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • Świeża bazylia
  • kilka plastrów chorizo

Instructions

  1. W misce w lekko ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki robiąc zaczyn i odstawiamy do spienienia na ok 10 minut

  2. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę mąki przesianej z solą i zaczynamy zagniatać ciasto. Kiedy stanie się w miarę jednolite, ale wciąż jest kleiste dodajemy 2 łyżki oliwy i dalej zagniatamy

  3. Ciasto powinno się wyrabiać ok 10 minut, naciągając je i ugniatając – im lepiej napowietrzone tym lepsze będzie po wyrośnięciu i upieczeniu. Powinno być mięciutkie i elastyczne

  4. Ciasto w stawiamy do miski wysmarowanej resztą oliwy i ostawiamy na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość

  5. Podczas gdy ciasto rośnie przygotowujemy składniki na pizzę. Można wykorzystać gotowy sos pomidorowy, ale ja polecam zrobić własny – pomidory z puszki poddusić z odrobiną cukru, soli, posiekanego czosnku i ziół

  6. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę kroimy w plastry

  7. Kiedy ciasto jest wyrośnięte dzielimy je na dwie porcje, formujemy kole i tworzymy dwa placki – zaczynamy ugniatać środek i rozciągać ciasto ku brzegom

  8. Placki smarujemy sosem pomidorowym kładąc jego porcję na środku placka i okrężnymi ruchami od środka rozprowadzamy do brzegów. Posypujemy pieczarkami, układamy plastry mozzarelli i skrapiamy oliwą truflową

  9. Pizzę pieczemy w bardzo rozgrzanym piekarniku. Warto podsypać ją semoliną. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można przełożyć ją na bardzo rozgrzaną blachę posypaną mąką

  10. Po upieczeniu dodajemy liście świeżej bazylii i gotowe