Stek z groszkiem cukrowym i frytkami

Chrupiący na brzegach, soczysty w środku, aromatyczny – każdy miłośnik steków zgodzi się, że taki właśnie powinien być. Mięso z wołowiny wystarczy odpowiednio zgrillować i dodać zioła do masła, którym już pod sam koniec smażenia polejemy mięso i to wystarczy, aby dodać mu smaku.

Ważne, żeby nie nakłuwać i nie solić mięsa przed smażeniem. Sól zetnie białko a przez nakłucia wypłyną soki z mięsa i zostanie Wam gumowy kapeć 😉 Słodki groszek cukrowy podkreśla smak mięsa, a frytki – no cóż, kto nie lubi chrupiących frytek? 😉

 

Składniki:

  • 2 steki wołowe (np. z antrykotu)
  • ok 200 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie frytki lub łódeczki ziemniaczane do podania

Przygotowanie:

  1. Steki wyciągnąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej. Jeżeli mają kawałek ścięgna lub tłuszczu na brzegu – ponacinać, aby nie ściągał mięsa podczas smażenia.
  2. Patelnię grillową porządnie rozgrzać i przetrzeć lekko olejem lub masłem.
  3. Steki układać na mocno rozgrzanej patelni. Jeżeli lubicie krwiste steki grillujemy z jednej strony tyle minut, ile grubości ma stek – czyli np. jeśli ma grubość 1cm to grillujemy 1 minutę z jednej strony, po czym odwracamy na drugą i grillujemy kolejną minutę. Dla efektu dobrze wysmażonego liczbę minut należy podwoić.
  4. Kiedy steki się zgrillują wyłączamy ogień i na patelnię wrzucamy masło i rozmaryn i polewamy chwilę steki roztopionym masłem a następnie dokładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez ok 5-10 minut – wtedy w mięsie gromadzą się soki i jest bardziej soczyste.
  5. Kiedy mięso odpoczywa do wrzącej, osolonej wody wrzucamy groszek cukrowy i gotujemy go dosłownie 30 sekund, a następie wylewamy na durszlak i polewamy zimną wodą.
  6. Steki serwujemy ze zblanszowanym groszkiem i frytkami. Mięso można polać sosem, który naturalnie wytrącił się z mięsa podczas i po smażeniu.

 

 

 

 

 

Stek z groszkiem cukrowym i frytkami

Chrupiący na brzegach, soczysty w środku, aromatyczny – każdy miłośnik steków zgodzi się, że taki właśnie powinien być. Mięso z wołowiny wystarczy odpowiednio zgrillować i dodać zioła do masła, którym już pod sam koniec smażenia polejemy mięso i to wystarczy, aby dodać mu smaku.

Ważne, żeby nie nakłuwać i nie solić mięsa przed smażeniem. Sól zetnie białko a przez nakłucia wypłyną soki z mięsa i zostanie Wam gumowy kapeć Słodki groszek cukrowy podkreśla smak mięsa, a frytki – no cóż, kto nie lubi chrupiących frytek?

Ingredients

  • 2 steki wołowe np. z antrykotu
  • ok 200 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie frytki lub łódeczki ziemniaczane do podania

Instructions

  1. Steki wyciągnąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej. Jeżeli mają kawałek ścięgna lub tłuszczu na brzegu – ponacinać, aby nie ściągał mięsa podczas smażenia

  2. Patelnię grillową porządnie rozgrzać i przetrzeć lekko olejem lub masłem

  3. Steki układać na mocno rozgrzanej patelni. Jeżeli lubicie krwiste steki grillujemy z jednej strony tyle minut, ile grubości ma stek – czyli np. jeśli ma grubość 1cm to grillujemy 1 minutę z jednej strony, po czym odwracamy na drugą i grillujemy kolejną minutę. Dla efektu dobrze wysmażonego liczbę minut należy podwoić

  4. Kiedy steki się zgrillują wyłączamy ogień i na patelnię wrzucamy masło i rozmaryn i polewamy chwilę steki roztopionym masłem a następnie dokładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez ok 5-10 minut – wtedy w mięsie gromadzą się soki i jest bardziej soczyste

  5. Kiedy mięso odpoczywa do wrzącej, osolonej wody wrzucamy groszek cukrowy i gotujemy go dosłownie 30 sekund, a następie wylewamy na durszlak i polewamy zimną wodą

  6. Steki serwujemy ze zblanszowanym groszkiem i frytkami. Mięso można polać sosem, który naturalnie wytrącił się z mięsa podczas i po smażeniu