Kalafior w słodko-ostrym sosie pomarańczowym

Ten przepis jest opcją wegetariańską, jednakże z powodzeniem można wykorzystać ten słodko-ostry sos pomarańczowy do mięsa, np. kurczaka. Dzięki korzennym przyprawom ma orientalny zapach, a pomarańcze nadają mu słodkiego smaku, z delikatną, ledwo wyczuwalną nutą goryczy charakterystyczną dla skórki pomarańczowej, co tylko podkreśla wyrazistość całej potrawy.

Jeżeli jesteście fanami ostrych potraw i kuchni azjatyckiej, koniecznie spróbujcie tego niezwykle szybkiego dania.

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól
  • dwie szczypty cynamonu
  • pieprz cayenne lub jedna mała suszona papryczka chilli
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy i porcjujemy na małe różyczki. Obgotowujemy bardzo krótko (dosłownie przez 3 minuty) we wrzącej wodzie, tak, aby trochę zmiękł, ale się nie rozgotował.
  2. Z pomarańczy wyciskamy sok, z jednej połówki ścieramy skórkę. Do garnka dodajemy obgotowany kalafior, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawy kumin, czosnek i cynamon, a także chilli lub pieprz cayenne i słodką paprykę. Całość razem mieszamy, pozwalając kalafiorowi kilka minut pogotować się w soku.
  3. Do szklanki wlewamy ok. 100 ml wody i dodajemy mąkę, a następnie dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy mączną mieszankę do sosu, cały czas mieszając – zagęści to konsystencję i sprawi, że sos nabierze ładnego wyglądu. Doprawiamy solą do smaku, pamiętając jednak, aby spróbować wcześniej potrawę, gdyż sos sojowy jest dość słony. Na koniec dodajemy sezam, który można lekko podprażyć na suchej patelni.
  4. Kalafior, posypany dla dekoracji szczypiorkiem i sezamem warto podawać z miseczką ryżu jaśminowego.

_DSCF1880

 

Kalafior w słodko-ostrym sosie pomarańczowym

Ten przepis jest opcją wegetariańską, jednakże z powodzeniem można wykorzystać ten słodko-ostry sos pomarańczowy do mięsa, np. kurczaka. Dzięki korzennym przyprawom ma orientalny zapach, a pomarańcze nadają mu słodkiego smaku, z delikatną, ledwo wyczuwalną nutą goryczy charakterystyczną dla skórki pomarańczowej, co tylko podkreśla wyrazistość całej potrawy.

Jeżeli jesteście fanami ostrych potraw i kuchni azjatyckiej, koniecznie spróbujcie tego niezwykle szybkiego dania.

Ingredients

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz
  • dwie szczypty cynamonu
  • pieprz cayenne lub jedna mała suszona papryczka chilli
  • sezam

Instructions

  1. Kalafior myjemy i porcjujemy na małe różyczki. Obgotowujemy bardzo krótko (dosłownie przez 3 minuty) we wrzącej wodzie, tak, aby trochę zmiękł, ale się nie rozgotował

  2. Z pomarańczy wyciskamy sok, z jednej połówki ścieramy skórkę. Do garnka dodajemy obgotowany kalafior, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawy kumin, czosnek i cynamon, a także chilli lub pieprz cayenne i słodką paprykę. Całość razem mieszamy, pozwalając kalafiorowi kilka minut pogotować się w soku

  3. Do szklanki wlewamy ok. 100 ml wody i dodajemy mąkę, a następnie dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy mączną mieszankę do sosu, cały czas mieszając – zagęści to konsystencję i sprawi, że sos nabierze ładnego wyglądu. Doprawiamy solą do smaku, pamiętając jednak, aby spróbować wcześniej potrawę, gdyż sos sojowy jest dość słony. Na koniec dodajemy sezam, który można lekko podprażyć na suchej patelni

  4. Kalafior, posypany dla dekoracji szczypiorkiem i sezamem warto podawać z miseczką ryżu jaśminowego