Glazurowane marchewki w miodzie, syropie klonowym i soku z pomarańczy

Glazurowane marchewki mogą mieć wiele zastosowań. Przygotowane na słodko mogą stanowić dodatek do deserów lub też dekorację np. dla ciasta marchewkowego. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań, składnik sałatki czy zapiekanki, ale także jako samodzielne danie.

Delikatne, rozpływające się w ustach marchewki piękne połyskują glazurą, wykonaną z odrobiny masła, miodu, syropu klonowego oraz soku i skórki pomarańczowej, które nadały im dodatkowego smaku.

Składniki:

  •  4 duże marchewki (najlepiej proste – ładniej się prezentują)
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie dla wersji wytrawnej: sól, pieprz, świeży tymianek

Przygotowanie:

  1. Marchewki płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki. Wkładamy do dużego garnka, w którym zmieszczą się na płasko i obgotowujemy, aż zmiękną.
  2. Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane odcedzamy je delikatnie, uważając, aby ich nie złamać. Z połówki pomarańczy wyciskamy sok.
  3. Z drugiej ścieramy trochę skórki, a następnie kroimy ją w plasterki, a następnie ćwiartki.
  4. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i syrop, mieszamy razem. Dodajemy sok, skórkę i ćwiartki pomarańczy. Kiedy glazura się delikatnie zredukuje dodajemy marchewki i podsmażamy je z każdej strony po kilka minut do delikatnego zrumienienia, upewniając się, że całe pokryją się w glazurze.
  5. Gotowe glazurowane marchewki podajemy na słodko lub na słono doprawione solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

_DSCF1859

 

Glazurowane marchewki w miodzie, syropie klonowym i soku z pomarańczy

Glazurowane marchewki mogą mieć wiele zastosowań. Przygotowane na słodko mogą stanowić dodatek do deserów lub też dekorację np. dla ciasta marchewkowego. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań, składnik sałatki czy zapiekanki, ale także jako samodzielne danie.

Delikatne, rozpływające się w ustach marchewki piękne połyskują glazurą, wykonaną z odrobiny masła, miodu, syropu klonowego oraz soku i skórki pomarańczowej, które nadały im dodatkowego smaku.

Ingredients

  • 4 duże marchewki najlepiej proste - ładniej się prezentują
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, świeży tymianek opcjonalnie dla wersji wytrawnej

Instructions

  1. Marchewki płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki. Wkładamy do dużego garnka, w którym zmieszczą się na płasko i obgotowujemy, aż zmiękną

  2. Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane odcedzamy je delikatnie, uważając, aby ich nie złamać 

  3. Z połówki pomarańczy wyciskamy sok. Z drugiej ścieramy trochę skórki, a następnie kroimy ją w plasterki, a następnie ćwiartki

  4. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i syrop, mieszamy razem. Dodajemy sok, skórkę i ćwiartki pomarańczy. Kiedy glazura się delikatnie zredukuje dodajemy marchewki i podsmażamy je z każdej strony po kilka minut do delikatnego zrumienienia, upewniając się, że całe pokryją się w glazurze

  5. Gotowe glazurowane marchewki podajemy na słodko lub na słono doprawione solą, pieprzem i świeżym tymiankiem