Lekka sałatka z kozim serem, pieczonym burakiem i prosciutto

Sałatki są idealne, gdy nie mamy czasu na gotowanie – ich ogromną zaletą jest to, że wystarczy 5 minut i są gotowe – naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby je przygotować. Pieczony burak i ser kozi to jedno z takich połączeń, które albo się kocha, albo nienawidzi, ja należę do tej pierwszej grupy.

Słony i intensywny ser cudownie zbalansowany jest słodyczą buraka. Prosciutto daje dodatkowo oryginalnego smaku.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 pieczony burak
  • kilka plastrów prosciutto
  • 1 mały pleśniowy ser kozi
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • czarnuszka

Przygotowanie:

  1. Do salaterki wrzucamy mix sałat, kozi ser kroimy w plasterki i posypujemy nim sałatę.
  2. Buraka obieramy i roimy w półksiężyce i również dodajmy do sałatki. Na wierzch kładziemy kawałki prosciutto.
  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy czarnuszką, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy.

 

 

Lekka sałatka z kozim serem, pieczonym burakiem i prosciutto

Sałatki są idealne, gdy nie mamy czasu na gotowanie – ich ogromną zaletą jest to, że wystarczy 5 minut i są gotowe – naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby je przygotować. Pieczony burak i ser kozi to jedno z takich połączeń, które albo się kocha, albo nienawidzi, ja należę do tej pierwszej grupy. Słony i intensywny ser cudownie zbalansowany jest słodyczą buraka. Prosciutto daje dodatkowo oryginalnego smaku.

Ingredients

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 pieczony burak
  • kilka plastrów prosciutto
  • 1 mały pleśniowy ser kozi
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • czarnuszka

Instructions

  1. Do salaterki wrzucamy mix sałat, kozi ser kroimy w plasterki i posypujemy nim sałatę

  2. Buraka obieramy i roimy w półksiężyce i również dodajmy do sałatki. Na wierzch kładziemy kawałki prosciutto

  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy czarnuszką, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy