Chłodnik z botwinką i jajkiem

Zupy latem to nie zawsze najlepsze rozwiązanie? Ciepłe zupy może i nie, ale chłodnik, to już zupełnie inna sprawa. A kiedy na dworze jest tak ciepło, że nie chce się jeść chłodnik to praktycznie wybawienie.

Lekki, zimny, coś w nim soczyście chrupie, a jajko sprawia, że jest sycąco. Prosto i smacznie.

 

Składniki:

  • 1 l kefiru
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • 3-4 jajka na twardo

Przygotowanie:

  1. Warzywa i zieleninę myjemy i osuszamy. Botwinkę razem z buraczkami kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Rzodkiewkę kroimy w kostkę, ogórka w paski. Zioła siekamy wedle uznania.
  3. Do garnka wlewamy kefir, dodajemy posiekane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w ćwiartki jajka i mieszamy.

 

 

 

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Zupy latem to nie zawsze najlepsze rozwiązanie? Ciepłe zupy może i nie, ale chłodnik, to już zupełnie inna sprawa. A kiedy na dworze jest tak ciepło, że nie chce się jeść chłodnik to praktycznie wybawienie. Lekki, zimny, coś w nim soczyście chrupie, a jajko sprawia, że jest sycąco. Prosto i smacznie.

Ingredients

  • 1 l kefiru
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • 3-4 jajka na twardo

Instructions

  1. Warzywa i zieleninę myjemy i osuszamy. Botwinkę razem z buraczkami kroimy w mniejsze kawałki

  2. Rzodkiewkę kroimy w kostkę, ogórka w paski. Zioła siekamy wedle uznania

  3. Do garnka wlewamy kefir, dodajemy posiekane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w ćwiartki jajka i mieszamy