Sałatka Cezar ze szparagami i bez majonezu

Wiecie dlaczego sałatka Cesar cieszy się taką popularnością od lat? Ze względu na swoją prostotę oraz wspaniały smak. Zawiera tylko kilka składników, a mimo to sporo się w niej dzieje – chrupią grzanki, jest sprężysta sałata rzymska, słony i aromatyczny tarty parmezan oraz w tym wydaniu – sos na bazie emulsji z żółtek zamiast majonezu.

Ponieważ sezon na szparagi trwa urozmaiciłam je pociętymi na cienkie paski surowymi szparagami.

 

Składniki:

Sos:

  • ok 4-5 jajek ugotowanych na miękko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • grzanki
  • mini sałata rzymska (3-4 sztuki)
  • starty parmezan (ok 4-5 łyżek)
  • 4-5 szparagów

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od grzanek – chleb kroimy w kostkę, podpiekamy na sucho w piekarniku, a następnie obtaczamy w maśle czosnkowym np. i ponownie podpiekamy w piekarniku.
  2. Płynne żółtka jaja miksujemy razem z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, musztardą i solą i pieprzem.
  3. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone szparagi np. Obieraczką do warzyw ścinamy wzdłuż na cienkie paski – główki szparagów wrzucamy do sałatki w całości.
  4. Wszystkie składniki (grzanki, sałatę, szparagi i starty parmezan) na dużej blaszce obtaczamy w sosie ręcznie i przekładamy do miski.

 

 

 

Sałatka cezar ze szparagami i bez majonezu

Wiecie dlaczego sałatka Cesar cieszy się taką popularnością od lat? Ze względu na swoją prostotę oraz wspaniały smak. Zawiera tylko kilka składników, a mimo to sporo się w niej dzieje – chrupią grzanki, jest sprężysta sałata rzymska, słony i aromatyczny tarty parmezan oraz w tym wydaniu – sos na bazie emulsji z żółtek zamiast majonezu.

Ponieważ sezon na szparagi trwa urozmaiciłam je pociętymi na cienkie paski surowymi szparagami.


Ingredients

  • 4-5 jajek ugotowanych na miękko same żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • grzanki
  • 3-4 sztuki mini sałaty rzymskiej
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu
  • 4-5 szparagów

Instructions

  1. Zaczynamy od grzanek - chleb kroimy w kostkę, podpiekamy na sucho w piekarniku, a następnie obtaczamy w maśle czosnkowym np. i ponownie podpiekamy w piekarniku

  2. Płynne żółtka jaja miksujemy razem z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, musztardą i solą i pieprzem

  3. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone szparagi np. Obieraczką do warzyw ścinamy wzdłuż na cienkie paski - główki szparagów wrzucamy do sałatki w całości

  4. Wszystkie składniki (grzanki, sałatę, szparagi i starty parmezan) na dużej blaszce obtaczamy w sosie ręcznie i przekładamy do miski