Sałatka Cezar ze szparagami i bez majonezu
Wiecie dlaczego sałatka Cesar cieszy się taką popularnością od lat? Ze względu na swoją prostotę oraz wspaniały smak. Zawiera tylko kilka składników, a mimo to sporo się w niej dzieje – chrupią grzanki, jest sprężysta sałata rzymska, słony i aromatyczny tarty parmezan oraz w tym wydaniu – sos na bazie emulsji z żółtek zamiast majonezu.
Ponieważ sezon na szparagi trwa urozmaiciłam je pociętymi na cienkie paski surowymi szparagami.
Składniki:
Sos:
- ok 4-5 jajek ugotowanych na miękko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Dodatki:
- grzanki
- mini sałata rzymska (3-4 sztuki)
- starty parmezan (ok 4-5 łyżek)
- 4-5 szparagów
Przygotowanie:
- Zaczynamy od grzanek – chleb kroimy w kostkę, podpiekamy na sucho w piekarniku, a następnie obtaczamy w maśle czosnkowym np. i ponownie podpiekamy w piekarniku.
- Płynne żółtka jaja miksujemy razem z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, musztardą i solą i pieprzem.
- Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone szparagi np. Obieraczką do warzyw ścinamy wzdłuż na cienkie paski – główki szparagów wrzucamy do sałatki w całości.
- Wszystkie składniki (grzanki, sałatę, szparagi i starty parmezan) na dużej blaszce obtaczamy w sosie ręcznie i przekładamy do miski.
Sałatka cezar ze szparagami i bez majonezu
Wiecie dlaczego sałatka Cesar cieszy się taką popularnością od lat? Ze względu na swoją prostotę oraz wspaniały smak. Zawiera tylko kilka składników, a mimo to sporo się w niej dzieje – chrupią grzanki, jest sprężysta sałata rzymska, słony i aromatyczny tarty parmezan oraz w tym wydaniu – sos na bazie emulsji z żółtek zamiast majonezu.
Ponieważ sezon na szparagi trwa urozmaiciłam je pociętymi na cienkie paski surowymi szparagami.
Ingredients
- 4-5 jajek ugotowanych na miękko same żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- grzanki
- 3-4 sztuki mini sałaty rzymskiej
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
- 4-5 szparagów
Instructions
-
Zaczynamy od grzanek - chleb kroimy w kostkę, podpiekamy na sucho w piekarniku, a następnie obtaczamy w maśle czosnkowym np. i ponownie podpiekamy w piekarniku
-
Płynne żółtka jaja miksujemy razem z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, musztardą i solą i pieprzem
-
Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone szparagi np. Obieraczką do warzyw ścinamy wzdłuż na cienkie paski - główki szparagów wrzucamy do sałatki w całości
-
Wszystkie składniki (grzanki, sałatę, szparagi i starty parmezan) na dużej blaszce obtaczamy w sosie ręcznie i przekładamy do miski
Leave a Comment