Pastéis de Bacalhau – Portugalskie krokiety z dorsza

Kuchnia portugalska słynie z dań rybnych i z tego, że dorsza przyrządzają na milion sposobów. Jednym z dań, jakie mi smakowało szczególnie były właśnie krokiety z dorsza. Delikatne, kremowe w środku, aromatyczne, a na zewnątrz chrupiące.

Pastéis de Bacalhau to świetna przekąska, albo pomysł na obiad. Ja podałam je z kiszoną kapustą, która świetnie do nich pasowała.

Składniki:

  • 400 g dorsza
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1-3 łyżek mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki mielimy praską rob rozgniatamy.
  2. Dorsza obieramy ze skóry, jeśli taką ma, wyciągamy ości i mieszamy z posiekanym czosnkiem, zmielonymi ziemniakami, cebulką, pietruszką, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i jajka i mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita.
  3. Z masy formujemy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Kuchnia portugalska słynie z dań rybnych i z tego, że dorsza przyrządzają na milion sposobów. Jednym z dań, jakie mi smakowało szczególnie były właśnie krokiety z dorsza. Delikatne, kremowe w środku, aromatyczne, a na zewnątrz chrupiące.

Pastéis de Bacalhau to świetna przekąska, albo pomysł na obiad. Ja podałam je z kiszoną kapustą, która świetnie do nich pasowała.

Ingredients

  • 400 g dorsza
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1-3 łyżek mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Instructions

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki mielimy praską rob rozgniatamy

  2. Dorsza obieramy ze skóry, jeśli taką ma, wyciągamy ości i mieszamy z posiekanym czosnkiem, zmielonymi ziemniakami, cebulką, pietruszką, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i jajka i mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita

  3. Z masy formujemy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym