Kimchi z ananasem

Zimowy czas szczególnie powinien obfitować w dania i potrawy, które pomogą podnieść naszą odporność. A w tej kategorii królują kiszonki. Mają w sobie naturalne probiotyki, dużą ilość witamin i błonnika.

Na blogu znajdziecie moją klasyczną wersję przepisu na kimchi, natomiast ta jest trochę bardziej słodka, ponieważ jej magicznym składnikiem jest ananas. 

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok 4-5 cm)
  • 1/2 świeżego ananasa (nie może być z puszki)
  • 1 marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu rybnego
  • 30 g cukru
  • 30 g soli
  • chili w płatkach
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Kimchi robi się dwa dni, dlatego warto zacząć wieczorem pierwszego dnia. Zaczynamy od oczyszczenia i opłukania naszej kapusty, a następnie poszatkowania jej na ok 3-5 cm kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy łykowaty środek i kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę.
  3. Kapustę , marchew i ananasa przekładamy do miski i nacieramy solą i cukrem, a następnie dociskamy ciężkim garnkiem i zostawiamy na noc – warzywa powinny puścić sok przez noc.
  4. Następnego dnia rano odcedzamy wodę, którą puściły warzywa i płuczemy je w zimne wodzie, namaczając ok 5 minut, aby spłukać nadmiar soli i cukru.
  5. W miseczce mieszamy sosy, posiekany drobno imbir, czosnek, szczypiorek, słodką paprykę i płatki chili.
  6. Do wypłukanych i odsączonych warzyw dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do słoika. Odstawiamy na 3-4 dni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej, a następnie przenosimy do lodówki. Najlepsze jest po ok tygodniu.

Kimchi z ananasem

Zimowy czas szczególnie powinien obfitować w dania i potrawy, które pomogą podnieść naszą odporność. A w tej kategorii królują kiszonki. Mają w sobie naturalne probiotyki, dużą ilość witamin i błonnika.

Na blogu znajdziecie moją klasyczną wersję przepisu na kimchi, natomiast ta jest trochę bardziej słodka, ponieważ jej magicznym składnikiem jest ananas. 

Ingredients

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok 4-5 cm)
  • 1/2 świeżego ananasa (nie może być z puszki)
  • 1 marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu rybnego
  • 30 g cukru
  • 30 g soli
  • chili w płatkach
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Instructions

  1. Kimchi robi się dwa dni, dlatego warto zacząć wieczorem pierwszego dnia. Zaczynamy od oczyszczenia i opłukania naszej kapusty, a następnie poszatkowania jej na ok 3-5 cm kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach

  2. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy łykowaty środek i kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę

  3. Kapustę , marchew i ananasa przekładamy do miski i nacieramy solą i cukrem, a następnie dociskamy ciężkim garnkiem i zostawiamy na noc – warzywa powinny puścić sok przez noc

  4. Następnego dnia rano odcedzamy wodę, którą puściły warzywa i płuczemy je w zimne wodzie, namaczając ok 5 minut, aby spłukać nadmiar soli i cukru

  5. W miseczce mieszamy sosy, posiekany drobno imbir, czosnek, szczypiorek, słodką paprykę i płatki chili

  6. Do wypłukanych i odsączonych warzyw dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do słoika. Odstawiamy na 3-4 dni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej, a następnie przenosimy do lodówki. Najlepsze jest po ok tygodniu