Sylwester – karmelowe beziki z kremem kawowym i sosem porzeczkowym

Jeżeli chcecie podać oryginalny deser Waszym gościom na Sylwestra, to polecam bardzo te beziki . Karmelowy smak zawdzięczają trochę innemu procesowi pieczenia – nie wysuszają się, natomiast zawarty w bezie cukier lekko się karmelizuje – stąd ich brązowy kolor.

Do tego niesłodzony krem kawowy na bazie mascarpone – bezy są słodkie same w sobie, więc nie trzeba dodawać do niego cukru. Całość wieńczy pipetka z kwaśnym sosem porzeczkowym, dla przełamania smaku. Warto pamiętać, że beziki trzymane pod przykryciem lub zamknięte w pojemniku będę chrupkie i delikatne, natomiast pozostawione na wierzchu złapią wilgoć i zmiękną.

Składniki:

Beza

  • 4-5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli

Krem kawowy

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 70 ml śmietanki kremówki

Sos porzeczkowy

  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
  2. Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się „przebić”, więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo.
  3. Kiedy zaczynają być lśniące dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki o dużym otworze wyciskamy na pergamin beziki.
  5. Pieczemy najpierw 10 minut w 130 stopniach, a później suszymy w 100 stopniach ok 30-40 minut.
  6. Kiedy beziki są upieczone i stygną przygotowujemy krem i sos. Pamiętajcie, że krem należy nakładać na nie przed samym podaniem. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na średnich obrotach przez ok. 1 na gładki krem.
  7. Do blendera wlewamy sok z cytryny i dżem porzeczkowy i miksujemy na gładki sos – przecedzamy go przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców – mogą zatkać pipetkę. Jeśli będzie za gęsty – można dodać odrobinę wody.

 

Sylwester - karmelowe beziki z kremem kawowym i sosem porzeczkowym

Jeżeli chcecie podać oryginalny deser Waszym gościom na Sylwestra, to polecam bardzo te beziki . Karmelowy smak zawdzięczają trochę innemu procesowi pieczenia - nie wysuszają się, natomiast zawarty w bezie cukier lekko się karmelizuje - stąd ich brązowy kolor.

Do tego niesłodzony krem kawowy na bazie mascarpone - bezy są słodkie same w sobie, więc nie trzeba dodawać do niego cukru. Całość wieńczy pipetka z kwaśnym sosem porzeczkowym, dla przełamania smaku. Warto pamiętać, że beziki trzymane pod przykryciem lub zamknięte w pojemniku będę chrupkie i delikatne, natomiast pozostawione na wierzchu złapią wilgoć i zmiękną.

Ingredients

  • 4-5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 250 g szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli

  2. Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się „przebić”, więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo

  3. Kiedy zaczynają być lśniące dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy

  4. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki o dużym otworze wyciskamy na pergamin beziki

  5. Pieczemy najpierw 10 minut w 130 stopniach, a później suszymy w 100 stopniach ok 30-40 minut

  6. Kiedy beziki są upieczone i stygną przygotowujemy krem i sos. Pamiętajcie, że krem należy nakładać na nie przed samym podaniem. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na średnich obrotach przez ok. 1 na gładki krem

  7. Do blendera wlewamy sok z cytryny i dżem porzeczkowy i miksujemy na gładki sos - przecedzamy go przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców - mogą zatkać pipetkę. Jeśli będzie za gęsty - można dodać odrobinę wody