Boże Narodzenie: pomarańczowy sernik z czekoladowym ganache

Czy u Was tez nie może zabraknąć sernika na święta? To chyba już taka tradycja, że na święta wjeżdża sernik. Jeżeli macie w rodzinie osoby, które nie są wielkimi fanami serników, to ten na pewno im będzie smakować. Jest lekki, kremowy, a dzięki dużej ilości startej skórki z pomarańczy i soku ma obłędny pomarańczowy smak.

Święta kojarzą mi się bardzo mocno z zapachami pomarańczy i czekolady, dlatego też wierzch sernika polany jest ganache z gorzkiej czekolady. Sprawdźcie koniecznie.

Składniki:

Sernik

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 łyżka masła

Ganache czekoladowy

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Herbatniki razem z masłem miksujemy w blenderze, a następnie wykładamy nimi spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 10-15 minut.
  2. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, kremówkę i mąkę i mieszamy na gładką masę.
  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy i ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do formy ze spodem z herbatników (moja forma ma 23 cm) i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia.
  5. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadł.
  6. Kiedy sernik ostygnie całkowicie można polać go ganache. W rondelku podgrzewamy kremówkę, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszoną czekoladę, a następnie dokładnie mieszamy, aż się połączą tworząc gęsty i płynny ganache.
  7. Polewamy nim wierzch sernika i dekorujemy wedle uznania – np. zakręconą skórką z pomarańczy i pierniczkami.