Grillowana cukinia z jogurtem, ziołami, orzechami i miodem

Połączenie jedno z tych nieoczywistych, ale przy tym cudownie lekkie i smaczne. Przywodzi na myśl dobrodziejstwa lata. Delikatna cukinia w połączeniu z kremowym jogurtem pasują do siebie idealnie. Świeże zioła dodają smaku, miód słodyczy, a orzechy chrupią przy każdym kęsie.

W tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj jogurtu (grecki, naturalny, skyr), jednak im gęstszy, tym lepiej.

Składniki:

  • 200 g jogurtu skyr
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżych ziół – mięta, bazylia
  • Rukola
  • Garść orzechów – migdały, pistacje, nerkowce, pecan, arachidowe
  • Miód do skropienia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry, a następnie skrapiamy oliwą i mieszamy w misce.
  2. Na patelni grillowej grillujemy plasterki cukinii i podprażamy orzechy.
  3. Na talerzach nakładamy porcję jogurtu, na nim układamy rukolę, grillowaną cukinię, posypujemy ziołami, podprażonymi orzechami, skrapiamy miodem i doprawiamy do smaku.