Tosty z pieczonymi pomidorkami i burratą

Tosty to temat rzeka, ile osób, tyle kombinacji. I prawda jest taka, że w tym temacie nie ma złych odpowiedzi, ponieważ każdy ma swoje smaki. Ja chcę Wam dziś pokazać jedne z moich ulubionych ostatnio – mają w sobie wszystko to, o czym mówi się, że potrzeba do stworzenia potrawy idealnej – jest tłuszcz, jest kwaśność i jest sól.

Tłuszcz, to odrobina oliwy z oliwek i kremowa, rozpływająca się burrata, kwaśność, to świeże i orzeźwiające pomidorki koktajlowe, a sól…wiadomo. Jest też jeden dodatkowy składnik, który sprawia, że pozornie zwykłe tosty wychodzą na nowy poziom.

Składniki:

  • 1 burrata
  • 2 kromki pszennego lub pszenno-żytniego chleba
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • skórka starta z cytryny
  • sól i pieprz
  • miód do skropienia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kromki podpiekamy z obu stron na słoto na suchej patelni. Pomidorki płuczemy, ale pozostawiamy na kiści, osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 5-8 minut, aż się zarumienią delikatnie.
  3. Kromki chleba smarujemy burratą, następnie układamy na nich gałązki z upieczonymi pomidorkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy startą skórką z cytryny i skrapiamy odrobiną miodu.

Tosty z pieczonymi pomidorkami i burratą

Tosty to temat rzeka, ile osób, tyle kombinacji. I prawda jest taka, że w tym temacie nie ma złych odpowiedzi, ponieważ każdy ma swoje smaki. Ja chcę Wam dziś pokazać jedne z moich ulubionych ostatnio - mają w sobie wszystko to, o czym mówi się, że potrzeba do stworzenia potrawy idealnej - jest tłuszcz, jest kwaśność i jest sól.

Tłuszcz, to odrobina oliwy z oliwek i kremowa, rozpływająca się burrata, kwaśność, to świeże i orzeźwiające pomidorki koktajlowe, a sól...wiadomo. Jest też jeden dodatkowy składnik, który sprawia, że pozornie zwykłe tosty wychodzą na nowy poziom.

Ingredients

  • 1 burrata
  • 2 kromki pszennego lub pszenno-żytniego chleba
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • skórka starta z cytryny
  • sól i pieprz
  • miód do skropienia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instructions

  1. Kromki podpiekamy z obu stron na słoto na suchej patelni. Pomidorki płuczemy, ale pozostawiamy na kiści, osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą z oliwek

  2. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 5-8 minut, aż się zarumienią delikatnie

  3. Kromki chleba smarujemy burratą, następnie układamy na nich gałązki z upieczonymi pomidorkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy startą skórką z cytryny i skrapiamy odrobiną miodu.