Stek z kalmara

Mięso kalmara jest delikatne i dobrze zrobione będzie przepyszne. Ma lekko słodkawy, trochę morski smak, jak spora część owoców morza. Ponadto jest bogate w witaminę B i ma w sobie dużo białka.

Dzisiejszy stek z kalmara jest prosty w przyrządzeniu i na pewno będzie Wam smakować – lekko skarmelizowany z jednej strony, ale soczysty i delikatny w środku.

Składniki:

  • 500 g steku z kalmara
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • ok 250 ml mleka do moczenia

Dressing

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do podania: pieczywo, świeże warzywa

Przygotowanie:

  1. Kalmara myjemy, osuszamy i wkładamy do miseczki z mlekiem na ok 20 minut.
  2. Po tym czasie wyjmujemy go i ponownie osuszamy. Z jednej strony będzie miał twardą i niejadalną błonę, którą należy odciąć, najlepiej nożem do filetowania.
  3. Stek dzielimy na dwie porcje i nacinamy go z góry – albo tworząc szachownicę, albo po skosie.
  4. Stek grillujemy na lekko naoliwionej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po zgrillowaniu.
  5. Podczas gdy stek się grilluje szykujemy dressing – siekamy drobno pietruszkę i mieszamy ją z oliwą i sokiem z cytryny.
  6. Usmażony i skropiony dressingiem stek podajemy z pieczywem i świeżymi warzywami.

Stek z kalmara

Mięso kalmara jest delikatne i dobrze zrobione będzie przepyszne. Ma lekko słodkawy, trochę morski smak, jak spora część owoców morza. Ponadto jest bogate w witaminę B i ma w sobie dużo białka.

Dzisiejszy stek z kalmara jest prosty w przyrządzeniu i na pewno będzie Wam smakować - lekko skarmelizowany z jednej strony, ale soczysty i delikatny w środku.

Ingredients

  • 500 g steku z kalmara
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • ok. 250 ml mleka do moczenia
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do podania: pieczywo, świeże warzywa

Instructions

  1. Kalmara myjemy, osuszamy i wkładamy do miseczki z mlekiem na ok 20 minut

  2. Po tym czasie wyjmujemy go i ponownie osuszamy. Z jednej strony będzie miał twardą i niejadalną błonę, którą należy odciąć, najlepiej nożem do filetowania

  3. Stek dzielimy na dwie porcje i nacinamy go z góry - albo tworząc szachownicę, albo po skosie

  4. Stek grillujemy na lekko naoliwionej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po zgrillowaniu

  5. Podczas gdy stek się grilluje szykujemy dressing - siekamy drobno pietruszkę i mieszamy ją z oliwą i sokiem z cytryny

  6. Usmażony i skropiony sokiem z cytryny oraz dressingiem stek podajemy z pieczywem i świeżymi warzywami