Halloween: Ciasto Grobowy Mech

Poprzedni przepis był dość skomplikowany i czasochłonny, więc postanowiłam pokazać Wam alternatywę dla tortu, coś prostego i szybkiego w wykonaniu, ale równie efektownego. Tutaj tak na dobrą sprawę robotę robią rekwizyty.

Każdy z Was z na pewnie ciasto leśny mech – to jest moja halloweenowa wersja.

Składniki:

Ciasto

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 200 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

Krem

  • 250g mascarpone
  • skórka i sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki
  • Dodatkowo: żelki robaki

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  2. Szpinak miksujemy z olejem i cienkim strumieniem dolewamy do ubijających się jajek.
  3. Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki połączą się w ciasto.
  4. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka w 170 stopniach z termoobiegiem.
  5. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  6. Kiedy ciasto jest chłodne przygotowujemy krem – wszystkie składniki miksujemy krótko razem przez minutę-dwie.
  7. Z ciasta skrawamy górną część i kruszymy ją na mniejsze kawałki.
  8. Dolną część smarujemy kremem, układamy żelki i przykrywamy pokruszoną porcją ciasta. 
  9. Jeśli chcecie nadać mu halloweenowy wygląd wetknijcie w nie kości lub dłonie szkieletora, możecie też poukładać na nim żelki robaki lub posypać pokruszonym Oreo przypominającym piach.