Halloween: Straszne ciasteczka z oczami

Jeżeli wydaje się Wam, że w poprzednim przepisie jedzenie za bardzo się na Was patrzyło, to co powiecie na te ciasteczka? Myślę, że osoby z trypofobią nie zostaną ich fanami, ale muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona z efektu.

Takie cukrowe oczka dostępne są w sklepach online, ale ja postanowiłam zrobić je sama – cukier puder wymieszałam z odrobiną soku z cytryny (kilka kropli) i dodałam barwniki spożywcze w czarnym i białym kolorze. Same ciasteczka natomiast mają w sobie czarne kakao.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki czarnego kakao
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do dekoracji cukrowe oczka

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło ubijamy w mikserze z cukrem, kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko i kakao.
  2. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z sodą i solą oraz posiekaną drobno tabliczkę czekolady i mieszamy dokładnie.
  3. Z masy formujemy kulki ciasta i spłaszczamy. na blaszce wyłożonej pergaminem.
  4. Pieczemy ok 10-15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostygnięciu przyklejamy cukrowe oczy.

Halloween: Straszne ciasteczka z oczami

Jeżeli wydaje się Wam, że w poprzednim przepisie jedzenie za bardzo się na Was patrzyło, to co powiecie na te ciasteczka? Myślę, że osoby z trypofobią nie zostaną ich fanami, ale muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona z efektu.

Takie cukrowe oczka dostępne są w sklepach online, ale ja postanowiłam zrobić je sama - cukier puder wymieszałam z odrobiną soku z cytryny (kilka kropli) i dodałam barwniki spożywcze w czarnym i białym kolorze. Same ciasteczka natomiast mają w sobie czarne kakao. 

Ingredients

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki czarnego kakao
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do dekoracji cukrowe oczka

Instructions

  1. Miękkie masło ubijamy w mikserze z cukrem, kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko i kakao

  2. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z sodą i solą oraz posiekaną drobno tabliczkę czekolady i mieszamy dokładnie

  3. Z masy formujemy kulki ciasta i spłaszczamy. na blaszce wyłożonej pergaminem

  4. Pieczemy ok 10-15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostygnięciu przyklejamy cukrowe oczy