Halloween – Krwawe oczy z panna cotty

Halloween już tuż tuż, zatem pora na kilka strasznych, aczkolwiek smacznych przepisów, którymi będziecie mogli zaskoczyć swoich gości na imprezie Halloween, jeśli taką planujecie. Na pierwszy ogień idą oczy z panna cotty – super proste, ale za to jakie efektowne!

Możecie kombinować z różnymi smakami, na blogu znajdziecie wiele przepisów na nie, ale ja polecam jednak ten klasyczny.

Składniki:

Panna Cotta

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 kiwi
  • czekoladowe dropsy

Sos wiśniowy

  • 5 łyżek dżemu wiśniowego
  • 4-5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i nasiona z laski wanilii i podgrzewamy.
  2. W miseczce zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  3. Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie – odstawiamy do ostudzenia.
  4. Podczas, gdy panna cotta stygnie, obieramy kiwi, kroimy w cienkie plasterki i wtykamy w środek każdego z nich dropsa czekoladowego – powstanie w ten sposób tęczówka oka.
  5. Plasterki układamy najlepiej w miseczce z zaokrąglonym dnem, lub filiżance i dociskamy do dna, aby się przykleiło.
  6. Aby przygotować sos wystarczy zblendować ziem z sokiem z cytryny. Można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców.
  7. Zalewamy przez sitko ostudzoną masą na panna cottę (ciepła rozpuści czekoladę) i odstawiamy na ok 2h do lodówki, aby się ścięło. Przed podaniem ocieplamy lekko naczynie, przykładamy od spodu talerzy, odwracamy i wytrząsamy z niego nasze oczko. Polewamy polewą imitującą krew.

Halloween - Krwawe oczy z panna cotty

Halloween już tuż tuż, zatem pora na kilka strasznych, aczkolwiek smacznych przepisów, którymi będziecie mogli zaskoczyć swoich gości na imprezie Halloween, jeśli taką planujecie. Na pierwszy ogień idą oczy z panna cotty - super proste, ale za to jakie efektowne!

Możecie kombinować z różnymi smakami, na blogu znajdziecie wiele przepisów na nie, ale ja polecam jednak ten klasyczny.

Ingredients

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 kiwi
  • czekoladowe dropsy
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego
  • 4-5 łyżek soku z cytryny

Instructions

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i nasiona z laski wanilii i podgrzewamy

  2. W miseczce zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia

  3. Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie - odstawiamy do ostudzenia

  4. Podczas, gdy panna cotta stygnie, obieramy kiwi, kroimy w cienkie plasterki i wtykamy w środek każdego z nich dropsa czekoladowego - powstanie w ten sposób tęczówka oka

  5. Plasterki układamy najlepiej w miseczce z zaokrąglonym dnem, lub filiżance i dociskamy do dna, aby się przykleiło

  6. Aby przygotować sos wystarczy zblendować ziem z sokiem z cytryny. Można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców

  7. Zalewamy przez sitko ostudzoną masą na panna cottę (ciepła rozpuści czekoladę) i odstawiamy na ok 2h do lodówki, aby się ścięło. Przed podaniem ocieplamy lekko naczynie, przykładamy od spodu talerzy, odwracamy i wytrząsamy z niego nasze oczko. Polewamy polewą imitującą krew