Flaczki z boczniaków

Klasyczna zupa flaczki to coś, czego nie zjem. Mam pewne ograniczenia/fobie żywieniowe i nie jem podrobów. Wiem, że z pewnością mogą być smaczne, ale jest to coś, czego po prostu nie jestem w stanie się przemóc, żeby spróbować. I szczerze, wcale z tego powodu nie jest mi smutno. Dlatego jeśli są tutaj osoby o podobnych preferencjach, mam dla Was wegetariańską wersję tej zupy.

Jest super smaczna i rozgrzewająca, idealna na jesień!

Składniki:

  • 500g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
  2. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy.
  3. W garnku roztapiemy masło i podsmażany na nim przez ok 3-4 minuty boczniaki z warzywami.
  4. Dodajemy przyprawy, chwilę jeszcze obsmażamy i dolewamy bulion  i koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 15 minut.
  5. Na koniec do szklanki przelewamy trochę wywaru z zupy i trochę zimnej wody, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy do zupy, aby ją zagęścić. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.