Domowy paprykarz szczeciński

Jestem pewna, że wiele z Was pamięta ten smak z dzieciństwa. Być może nadal go kupujecie. Ja postanowiłam przygotować swoją, domową wersję i powiem Wam, że wykonana samodzielnie smakuje jeszcze lepiej.

Paprykarz smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą, więc jeśli planujecie go na śniadanie polecam wykonać go dzień wcześniej wieczorem.

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli
  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę obieramy i upewniamy się, że nie ma w niej żadnych ości – przekładamy do miseczki.
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę siekamy drobno.
  3. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju/masła, aż zmiękną, przekładamy do miski z rybą.
  4. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Domowy paprykarz szczeciśńki

Jestem pewna, że wiele z Was pamięta ten smak z dzieciństwa. Być może nadal go kupujecie. Ja postanowiłam przygotować swoją, domową wersję i powiem Wam, że wykonana samodzielnie smakuje jeszcze lepiej.

Paprykarz smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą, więc jeśli planujecie go na śniadanie polecam wykonać go dzień wcześniej wieczorem.

Ingredients

  • 250 g wędzonej makreli
  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Rybę obieramy i upewniamy się, że nie ma w niej żadnych ości - przekładamy do miseczki

  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę siekamy drobno

  3. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju/masła, aż zmiękną, przekładamy do miski z rybą

  4. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba