Foccacia z grillowanym boczniakiem z sosem teriyaki

Dzieliłam się z Wami przepisem na moją klasyczną foccacię, więc pora teraz na kolejny, jak można ją wykorzystać, np. do kanapek. Dzisiaj mam coś dla miłośników boczniaków – grillowane na patelni, z sosem teriyaki – połączenie kuchni włoskiej z orientalnymi smakami.

Jeśli kuchnia fusion to nie Wasza bajka, spokojnie można wymienić foccacię na inne pieczywo, ale polecam spróbować choć raz!

Składniki:

  • 2 kawałki foccacii
  • 150-200 g boczniaka (ok 4 kawałki)
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • Do podania: pomidor, ser cheddar

Przygotowanie:

  1. Boczniaki płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni roztapiamy masło, układamy nasze boczniaki i podsmażamy je, doprawiając solą i pieprzem i podlewając sosem teriyaki.
  3. Obsmażamy z obu stron, aż się zrumienią.
  4. Foccacię nacinamy, układamy w niej plaster sera cheddar, następnie zgrillowane boczniaki i plastry pomidora i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 3-4 minuty, aby ser się podtopił, a foccacia nabrała chrupkości.

Foccacia z grillowanym boczniakiem z sosem teriyaki

Dzieliłam się z Wami przepisem na moją klasyczną foccacię, więc pora teraz na kolejny, jak można ją wykorzystać, np. do kanapek. Dzisiaj mam coś dla miłośników boczniaków - grillowane na patelni, z sosem teriyaki - połączenie kuchni włoskiej z orientalnymi smakami.

Jeśli kuchnia fusion to nie Wasza bajka, spokojnie można wymienić foccacię na inne pieczywo, ale polecam spróbować choć raz!

Ingredients

  • 2 kawałki foccacii
  • 150-200 g boczniaka (ok 4 kawałki)
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • Do podania: pomidor, ser cheddar

Instructions

  1. Boczniaki płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym

  2. Na patelni roztapiamy masło, układamy nasze boczniaki i podsmażamy je, doprawiając solą i pieprzem i podlewając sosem teriyaki

  3. Obsmażamy z obu stron, aż się zrumienią

  4. Foccacię nacinamy, układamy w niej plaster sera cheddar, następnie zgrillowane boczniaki i plastry pomidora i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 3-4 minuty, aby ser się podtopił, a foccacia nabrała chrupkości