Aromatyczna potrawka z fasoli w kremowym sosie maślanym z cytryną i rozmarynem

Strączki – wiem, że nie każdy jest ich fanem, ale to jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Postanowiłam więc dedykować ten przepis wszystkim tym, którzy za strączkami nie przepadają. Wierzcie mi, że Wam przypadnie do gustu.

Znajdziecie tu aż trzy rodzaje fasoli – Cannellini, Flażoletka oraz dużą fasolą Jaś (Spagna). Wszystko to w aromatycznym maślanym sosie z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Pycha!

Składniki:

  • 1 puszka fasoli Spagna
  • 1 puszka fasoli Flażoletka
  • 1 puszka fasoli Cannellini
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka z całej i sok z połówki cytryny
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasole odcedzamy z zalewy – polecam wybierać fasole gotowane na parze w miarę możliwości.
  2. Czosnek siekamy w plasterki cienkie. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek.
  3. Smażymy ok 30 sekund, aż zacznie się blanszować, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz rozmaryn i smażymy kolejne 30 sekund.
  4. Do patelni dolewamy wodę i dodajemy nasze fasole. Dusimy całość ok 10 minut na wolnym ogniu, żeby sos się lekko zredukował.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze np. ze świeżą pietruszką. Może to stanowić danie samo w sobie, albo dodatek do mięs.

Strączki - wiem, że nie każdy jest ich fanem, ale to jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Postanowiłam więc dedykować ten przepis wszystkim tym, którzy za strączkami nie przepadają. Wierzcie mi, że Wam przypadnie do gustu.

Znajdziecie tu aż trzy rodzaje fasoli - Cannellini, Flażoletka oraz dużą fasolą Jaś (Spagna). Wszystko to w aromatycznym maślanym sosie z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Pycha!

Ingredients

  • 1 puszka fasoli Spagna
  • 1 puszka fasoli Flażoletka
  • 1 puszka fasoli Cannellini
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • skórka z całej i sok z połówki cytryny
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Fasole odcedzamy z zalewy - polecam wybierać fasole gotowane na parze w miarę możliwości

  2. Czosnek siekamy w plasterki cienkie. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek

  3. Smażymy ok 30 sekund, aż zacznie się blanszować, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz rozmaryn i smażymy kolejne 30 sekund

  4. Do patelni dolewamy wodę i dodajemy nasze fasole. Dusimy całość ok 10 minut na wolnym ogniu, żeby sos się lekko zredukował

  5. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze np. ze świeżą pietruszką. Może to stanowić danie samo w sobie, albo dodatek do mięs