Pulpety z indyka z curry w sosie pomidorowym z kafirem

Indyk to moje ulubione mięso, jeśli chodzi o drób i wykorzystuję je w kuchni najczęściej. Te pulpety to szybki  lekki pomysł na obiad – niewielka ilość tłuszczu w daniu to zasługa ich gotowania, zamiast smażenia. A sos pomidorowy nabiera zupełnie nowego wyrazu za sprawą dodatku liści kafiru, których kompletnie zmienia charakter dania!

Przepis ten można wykonać też z mięsem z kurczaka, ale u mnie jednak wygrywa indyk.

Składniki:

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka siekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 liście kafiru
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania pulpetów – ja kupuję całe piersi z indyka i mielę je sama, ale możecie dostać dobre mięso mielone w sklepach. Mięso mielę razem z czosnkiem, ale jeśli macie już z mielone polecam posiekać go drobno i rozetrzeć lekko ze szczyptą soli.
  2. Do mięsa dodajemy curry, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy małe kuleczki w formie pulpecików.
  3. W garnku podsmażamy na kilku kroplach oleju kokosowego liście kafiru i posiekany czosnek, dolewamy pulpę pomidorową, gotujemy ok 5 minut, aby woda delikatnie odparowała i dolewamy śmietankę.
  4. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy nasze pulpety, mieszamy delikatnie, zmniejszamy ogień i pozwalamy się im dusić ok 10-15 minut.
  5. Podajemy np. z ryżem lub ulubionymi dodatkami.

Pulpety z indyka z curry w sosie pomidorowym z kafirem

Indyk to moje ulubione mięso, jeśli chodzi o drób i wykorzystuję je w kuchni najczęściej. Te pulpety to szybki  lekki pomysł na obiad - niewielka ilość tłuszczu w daniu to zasługa ich gotowania, zamiast smażenia. A sos pomidorowy nabiera zupełnie nowego wyrazu za sprawą dodatku liści kafiru, których kompletnie zmienia charakter dania!

Przepis ten można wykonać też z mięsem z kurczaka, ale u mnie jednak wygrywa indyk. 

Ingredients

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka siekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz1
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 liście kafiru
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania pulpetów - ja kupuję całe piersi z indyka i mielę je sama, ale możecie dostać dobre mięso mielone w sklepach. Mięso mielę razem z czosnkiem, ale jeśli macie już z mielone polecam posiekać go drobno i rozetrzeć lekko ze szczyptą soli

  2. Do mięsa dodajemy curry, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy małe kuleczki w formie pulpecików

  3. W garnku podsmażamy na kilku kroplach oleju kokosowego liście kafiru i posiekany czosnek, dolewamy pulpę pomidorową, gotujemy ok 5 minut, aby woda delikatnie odparowała i dolewamy śmietankę

  4. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy nasze pulpety, mieszamy delikatnie, zmniejszamy ogień i pozwalamy się im dusić ok 10-15 minut

  5. Podajemy np. z ryżem lub ulubionymi dodatkami