Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

Te muffinki są wspaniałe. Delikatne i wilgotne, z kawałkami białek czekolady w środku i intensywnym aromatem cytryny. Zawdzięczają to dużej ilości skórki z cytryny, jaką dodałam do ciasta.

Jeżeli lubicie takie świeże i lekkie ciastka, to te muffinki to będzie strzał w 10! A twarożkowy krem zdecydowanie zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla kremu na bazie mascarpone.

Składniki:

Muffinki

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki posiekanej białej czekolady

Krem twarożkowy

  • 150g serka Philadelphia
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i, skórkę i sok z cytryny i ubijamy mikserem.
  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko.
  4. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie na muffinki i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. Suchego patyczka.
  5. Po ostudzeniu muffinek można udekorować je kremem. Aby go przygotować ubijamy najpierw śmietankę, a następnie dodajemy do niej serek kremowy i cukier i dokładnie mieszamy.

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

Te muffinki są wspaniałe. Delikatne i wilgotne, z kawałkami białek czekolady w środku i intensywnym aromatem cytryny. Zawdzięczają to dużej ilości skórki z cytryny, jaką dodałam do ciasta.

Jeżeli lubicie takie świeże i lekkie ciastka, to te muffinki to będzie strzał w 10! A twarożkowy krem zdecydowanie zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla kremu na bazie mascarpone.

Ingredients

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki posiekanej białej czekolady
  • 150 g serka Philadelphia
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Instructions

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą

  2. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i, skórkę i sok z cytryny i ubijamy mikserem

  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko

  4. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie na muffinki i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. Suchego patyczka

  5. Po ostudzeniu muffinek można udekorować je kremem. Aby go przygotować ubijamy najpierw śmietankę, a następnie dodajemy do niej serek kremowy i cukier i dokładnie mieszamy.