Risotto z cukinią i szparagami

Kremowe, delikatne, z chrupiącą cukinią i szparagami, aromatyczne dzięki parmezanowi. Risotto, czyli klasyka kuchni włoskiej. Zapamiętajcie sobie przepis bazowy, bo można je modyfikować na wiele sposobów. Koniecznie jednak wypróbujcie ta wersję.

Zielone szparagi można zastąpić też poza sezonem marynowanymi białymi szparagami w zalewie.

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu warzywnego (np. wywaru z obierek po szparagach)
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 mała cukinia
  • 4-6 zielonych szparagów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy.
  2. W rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy ryż i mieszamy aż się trochę zeszkli.
  3. Dolewamy po chochli bulion i powoli dusimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł.
  4. Kiedy ryż zmięknie, ale pozostanie lekko al dente dodajemy starty parmezan i pokrojone w kostkę szparagi i cukinię.
  5. Chwilę mieszamy, ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.

 

Risotto z cukinią i szparagami

Kremowe, delikatne, z chrupiącą cukinią i szparagami, aromatyczne dzięki parmezanowi. Risotto, czyli klasyka kuchni włoskiej. Zapamiętajcie sobie przepis bazowy, bo można je modyfikować na wiele sposobów. Koniecznie jednak wypróbujcie ta wersję.

Zielone szparagi można zastąpić też poza sezonem marynowanymi białymi szparagami w zalewie.

Ingredients

  • 150 g ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu warzywnego (np. wywaru z obierek po szparagach)
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 mała cukinia
  • 4-6 zielonych szparagów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Instructions

  1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy

  2. W rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy ryż i mieszamy aż się trochę zeszkli

  3. Dolewamy po chochli bulion i powoli dusimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł

  4. Kiedy ryż zmięknie, ale pozostanie lekko al dente dodajemy starty parmezan i pokrojone w kostkę szparagi i cukinię

  5. Chwilę mieszamy, ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku