Çılbır – jajka po turecku

Trafiłam na ten przepis przypadkiem, szukając kiedyś pomysłu na aromatyzowane masło – tak trafiłam właśnie na jajka po turecku, czyli jajka w koszulkach, podawane na czosnkowym jogurcie i polane płynnym złotem – czyli masłem paprykowym.

Niebo w gębie, wierzcie mi, że takie śniadanie smakować będzie wielu osobom! A paprykowe masło pasować będzie do wielu innych dań! Podane składniki to porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • woda
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

  1. Do patelni wlewamy wodę i łyżeczkę octu, solimy i zagotowujemy wodę.
  2. Kiedy woda wrze wbijamy jajka, zmniejszamy ogień i gotujemy je ok 3-4 minuty – aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
  3. Podczas gdy jajka się gotują siekamy czosnek i rozcieramy ze szczyptą soli i dodajemy do jogurtu – mieszamy dokładnie.
  4. Na talerzach układamy porcję jogurtu, na niego wykładamy cedzakiem jajka w koszulkach.
  5. Jajka polewamy masłem stopionym z papryką w proszku – wystarczy je rozpuścić, aż delikatnie zacząć brązowieć, następnie dodajemy paprykę i chwilę mieszamy.

Çılbır - jajka po turecku

Trafiłam na ten przepis przypadkiem, szukając kiedyś pomysłu na aromatyzowane masło - tak trafiłam właśnie na jajka po turecku, czyli jajka w koszulkach, podawane na czosnkowym jogurcie i polane płynnym złotem - czyli masłem paprykowym.

Niebo w gębie, wierzcie mi, że takie śniadanie smakować będzie wielu osobom! A paprykowe masło pasować będzie do wielu innych dań! Podane składniki to porcja dla dwóch osób

Ingredients

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • woda
  • 1 łyżeczka octu

Instructions

  1. Do patelni wlewamy wodę i łyżeczkę octu, solimy i zagotowujemy wodę

  2. Kiedy woda wrze wbijamy jajka, zmniejszamy ogień i gotujemy je ok 3-4 minuty - aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne

  3. Podczas gdy jajka się gotują siekamy czosnek i rozcieramy ze szczyptą soli i dodajemy do jogurtu - mieszamy dokładnie

  4. Na talerzach układamy porcję jogurtu, na niego wykładamy cedzakiem jajka w koszulkach

  5. Jajka polewamy masłem stopionym z papryką w proszku - wystarczy je rozpuścić, aż delikatnie zacząć brązowieć, następnie dodajemy paprykę i chwilę mieszamy