Foccacia z rozmarynem i oliwkami

Klasyczny przepis, który wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Gwarantuję Wam, że wyjdzie pysznie. Jeśli mam tu fanów focacci, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu.

W przyszłym tygodniu pokaże Wam kolejny przepis na to, jak można ją wykorzystać w formie kanapki.

Składniki:

Zaczyn do Foccacii

  • 1/3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki

Foccacia

  • 1 1/4 filiżanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6g suszonych drożdży
  • 3 1/3 do 2/3 szklanki 3 mąki do chleba, plus więcej do posypania
  • 1 łyżka stołowa soli

Dodatki

  • Czarne oliwki
  • Rozmaryn
  • gruboziarnista sól

Przygotowanie:

  1. Zaczyna do focacci najlepiej przygotować 24 godzin przed planowanym pieczeniem. W plastikowym pojemniku wsypujemy drożdże, dodajemy pół szklanki wody i odstawić na kilka minut, żeby się dobrze rozpuściło. Dodajemy mąkę, tworząc miękkie ciasto, dość lejące się. Przykrywamy szczelnie folią i przechowujemy w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin.
  2. Ok 3 godziny przed pieczeniem do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i zaczyn. Całość mieszamy mikserem z hakiem do ciasta lub ręcznie.
  3. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy drożdże i mąkę i zmniejszamy obroty miksera. Mieszamy składniki na niskich obrotach przez dwie minuty, aż będą dokładnie połączone.
  4. Przy pracującym mikserze dodajemy sól i pieprz, zwiększamy obroty do średniej prędkości miksujemy 6 do 8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie odkleja się od boków miski, można dodać więcej mąki.
  5. Ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą miski i przykrywamy na ok godzinę do wyrośnięcia. W wersji skróconej po wyrośnięciu ciasta polewamy je oliwą i obtaczamy chwilę, aby zaabsorbowało oliwę. W wersji dłuższej przewracamy ciasto na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut.
  6. Blachę prostokątną polewamy obficie oliwą z oliwek. Rozciągamy w niej ciasto i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nakłuwamy ją palcami i wtykamy w ciasto oliwki, a następnie posypujemy solą i rozmarynem, na sam koniec skrapiamy jeszcze wierzch oliwą.
  7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, aż się zrumieni.

Foccacia z rozmarynem i oliwkami

Klasyczny przepis, który wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Gwarantuję Wam, że wyjdzie pysznie. Jeśli mam tu fanów focacci, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu.

W przyszłym tygodniu pokaże Wam kolejny przepis na to, jak można ją wykorzystać w formie kanapki.

Ingredients

  • 1/3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 g suszonych drożdży
  • 1/3 do 2/3 szklanki 3 mąki do chleba, plus więcej do posypania
  • 1 łyżka stołowa soli
  • Czarne oliwki
  • Rozmaryn
  • gruboziarnista sól

Instructions

  1. Zaczyna do foccaci najlepiej przygotować 24 godzin przed planowanym pieczeniem. W plastikowym pojemniku wsypujemy drożdże, dodajemy pół szklanki wody i odstawić na kilka minut, żeby się dobrze rozpuściło. Dodajemy mąkę, tworząc miękkie ciasto, dość lejące się. Przykrywamy szczelnie folią i przechowujemy w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin

  2. Ok 3 godziny przed pieczeniem do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i zaczyn. Całość mieszamy mikserem z hakiem do ciasta lub ręcznie

  3. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy drożdże i mąkę i zmniejszamy obroty miksera. Mieszamy składniki na niskich obrotach przez dwie minuty, aż będą dokładnie połączone

  4. Przy pracującym mikserze dodajemy sól i pieprz, zwiększamy obroty do średniej prędkości miksujemy 6 do 8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie odkleja się od boków miski, można dodać więcej mąki

  5. Ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą miski i przykrywamy na ok godzinę do wyrośnięcia. W wersji skróconej po wyrośnięciu ciasta polewamy je oliwą i obtaczamy chwilę, aby zaabsorbowało oliwę. W wersji dłuższej przewracamy ciasto na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut

  6. Blachę prostokątną polewamy obficie oliwą z oliwek. Rozciągamy w niej ciasto i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nakłuwamy ją palcami i wtykamy w ciasto oliwki, a następnie posypujemy solą i rozmarynem, na sam koniec skrapiamy jeszcze wierzch oliwą

  7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, aż się zrumieni