Burgery z szarpaną kaczką, świeżym ogórkiem i prażonymi orzeszkami ziemnymi

Szarpana kaczka była efektem ubocznym – że tak to ujmę – w procesie powstania tego ramenu. Mięsko po gotowaniu w szybkowarze było tak aromatyczne i delikatne, że samo rozpadało się na włókna, więc uznałam, że koniecznie trzeba je wykorzystać.

Ramen miał lekko orientalny i korzenny smak, więc zdecydowałam się połączyć mięso z sosem teriyaki aby po pierwsze, nadać mu więcej soczystości, a po drugie podbić smak. Ze świeżym ogórkiem, majonezem chilli i prażonymi orzeszkami wszystko idealnie się skomponowało. A liście botwinki i rukoli dodały koloru.

 

Składniki:

  • 4 długo gotowane podudzia z kaczki
  • świeży ogórek
  • garść orzeszków ziemnych
  • liście rukoli i botwinki
  • majonez
  • chilli w proszku
  • sos teriyaki
  • 4 kajzerki
  • ser żółty

Przygotowanie:

  1. Mięso z kaczki oddzielić od skóry i kości i za pomocą widelców rozdzielić na włókna, a następnie wymieszać z ok 4 łyżkami sosu teriyaki.
  2. Kajzerki przekroić na pół i połówki, na dolnej połówce położyć plaster żółtego sera i zapiec w piekarniku. Po zapieczeniu dolną część bułki posmarować majonezem wymieszanym z chilli.
  3. Na bułkę położyć mięso z kaczki, posypać prażonymi orzeszkami, a następnie dodać kilka listków botwinki i rukoli, kilka plasterków ogórka i przykryć górną częścią kajzerki również posmarowaną majonezem.

 

 

 

Burgery z szarpaną kaczką, świeżym ogórkiem i prażonymi orzeszkami ziemnymi

Szarpana kaczka była efektem ubocznym – że tak to ujmę – w procesie powstania tego ramenu. Mięsko po gotowaniu w szybkowarze było tak aromatyczne i delikatne, że samo rozpadało się na włókna, więc uznałam, że koniecznie trzeba je wykorzystać.

Ramen miał lekko orientalny i korzenny smak, więc zdecydowałam się połączyć mięso z sosem teriyaki aby po pierwsze, nadać mu więcej soczystości, a po drugie podbić smak. Ze świeżym ogórkiem, majonezem chilli i prażonymi orzeszkami wszystko idealnie się skomponowało. A liście botwinki i rukoli dodały koloru.

Ingredients

  • 4 długo gotowane podudzia z kaczki
  • świeży ogórek
  • garść prażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych
  • liście rukoli i botwinki
  • majonez
  • chilli w proszku
  • sos teriyaki
  • 4 kajzerki
  • ser żółty

Instructions

  1. Mięso z kaczki oddzielić od skóry i kości i za pomocą widelców rozdzielić na włókna, a następnie wymieszać z ok 4 łyżkami sosu teriyaki

  2. Kajzerki przekroić na pół i połówki, na dolnej połówce położyć plaster żółtego sera i zapiec w piekarniku. Po zapieczeniu dolną część bułki posmarować majonezem wymieszanym z chilli

  3. Na bułkę położyć mięso z kaczki, posypać prażonymi orzeszkami, a następnie dodać kilka listków botwinki i rukoli, kilka plasterków ogórka i przykryć górną częścią kajzerki również posmarowaną majonezem